Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Anže Osolnik, petek, 1. avgust 2008, ogledov: 2394

Uspešna odprava na Ararat


USPEŠNA ODPRAVA NA ARARAT

(Agri Dagi, Gri Dah - gora jokajočih)


7.6.2008 - 23.6.2008

UDELEŽENCI: Boris Jesenšek - vodja, Tilen Sedej - doktor, Miloš Četrtič, Majda Četrtič, Vojko Psunder, Vlasta Psunder, Miha Dobnikar, Anže Osolnik.


Z dvajset let starim Citroenovim rdečim kombijem smo se odpravili na meni prav posebno potovanje. Iz Kamnika preko Hrvaške, čez Srbijo, Bolgarjo v Turčijo vse do Armenske meje v izgubljeno mesto Ani.

Glavni cilj odprave je bil osvojiti najvišji vrh Turčije Ararat s 5167 m.n.v. Po štirih dneh vožnje smo se namestili v mesto Dugubeyazitu in načrtovali, da naslednji dan pričnemo z vzponom. zjutraj smo zaradi napovedanega slabega vremena vzpon preložili na naslednji dan, preostanek dneva pa smo se potepali po okolici.

13.6. sta tamkajšnja domačina s kombijem prišla po nas. Odpeljala sta nas na višino 2200 m.n.v., kjer smo pričeli s hojo do prvega baznega tabora na višini 3200 m.n.v. Zjutraj smo pot nadaljevali v okrnjeni skupini, ker sta dva člana zaradi slabega počutja opustila misel za vzpon do vrha. Pospremil ju je naš vodja odprave Boris (šefe) v dolino in ostal z njima. Ostali smo nadaljevali pot proti drgemu baznemu taboru na 4200 m.n.v. Po nevihtni noči ob dveh zjutraj, smo pot nadaljevali proti vrhu. V temi in megli smo hodili do 5000 m, potem pa se je pokazal čudovit sončni vzhod. deset minut čez šesto zjutraj nas je šest uspešno stopilo na vrh. Hitro smo se poslikali in odpravili v dolino. Kljub lepemu vremenu nas je pošteno zeblo.

V istem dnevu smo sestopili do višine 2200 m.n.v., kjer nas je čakal vodič s kombijem, da nas zapelje v kamp. Čakala nas je okusna večerja, ki so jo pripravili čakajoči v kampu Boris, Vlasta in Vojko. Po prijetnem večeru s kurdi smo se zjutraj odpeljali proti domu. Na poti smo si ogledali nekaj največjih znamenitosti Turčije, kot so jezero Van, Cappadocia in Antiohova grobnica.

Z uspešne odprave in s prevoženo 7.600 km dolgo potjo, smo v Slovenijo prispeli zelo veseli in polni zmagoslavja.
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki