Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Samo Resnik, ponedeljek, 27. oktober 2008, ogledov: 2207

Val Rosandra - Glinščica, 12.10.2008

Dolina reke Glinščice se nahaja nad Trstom in že vrsto let predstavlja rekreacijski kotiček za Tržačane in okoliške prebivalce.
V tem malo večjem kotičku, lahko vsak najde nekaj za svojo dušo in telo. Tako se lahko sprehodiš po zapuščeni železniški progi, ki je povezovala Trst in Reko ali pa se enostavno sprehodiš po dolini, kjer je možno najti marsikatero kraško znamenitost. Malo bolj zahtevni adrenalinski obiskovalci pa si ob uporabi primerne opreme lahko podajo na »ferate« oziroma v športno-plezalske ali alpinistične smeri.


Ta kraj je kot nalašč primeren za alpinistične šole. Tako se je tudi letošnja alpinistična šola pod vodstvom Marka Petka za prvo plezalno turo odpravila plezati v dolino Glinščice.
Vendar ni vse tako lahko kot se sliši. Če se je slučajno kdo vozil ob šesti uri zjutraj mimo parkirišča na Dolgem mostu, je lahko opazil gručo ljudi, ki so se igrali z zeeloooo dolgimi vrvmi. Nepoznavalcu bi se kaj kmalu zdele »vrvarije« zelo čudne. A za tiste, ki jim je to normalno, bi verjetno rekli: »Spet neka alpinistična šola!«. Ja, res je. Naslov prve ure praktičnih vaj (po preizkusni turi) je bilo: ZVIJANJE ALPINISTIČNE VRVI. Tečajniki so premetali vrv prvič in drugič (nekateri še tretjič) in jo nato poskušali zviti. Seveda vaja dela mojstra in ni kaj, kar nekaj vaje bo še potrebno pri tem. Bo že držalo, da je bila prva praktična ura ob šesti uri zjutraj zelo dolgočasna in zaspana, a zato ne nepomembna. Tečajniki so lahko opazili, da je še kako pomembna priprava na samo turo. (Če pa še niso, bojo pa prav kmalu!).
Ker je bil to prvi plezalni dan za alpinistično šolo, je najprej sledil teoretični del neposredno pod steno. Po končani teoriji smo se porazdelili po skupinah in praktično obnovili pridobljeno znanje. Kot krstno smer smo si izbrali SZ greben Malega krasa, nadaljevali pa v Platah.
Dneva je bilo še prehitro konec in s tem tudi našega zabavnega in nadvse poučnega druženja. Tečajniki so spoznali plezanje z nahrbtnikom in brez v dobri, trdi skali ter v krušljivem svetu. Pri tem pa pridno vadili vozle ter izdelavo sidrišč.


Zapisala: Samo Resnik in Ana Močnik

 Fotogalerija

 
 

Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki