Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Goranka Beguš, sreda, 7. januar 2009, ogledov: 2059

Zimska tehnika 13. in 20.12.2008


Zima je!


Z letošnjo AŠ smo se prvič odpravili na sneg - trenirat zimske veščine, ki jih potrebujemo za varno hojo v gore.
13.12. smo se odpravili čez Kranjski Rak na Rakove ravni. Že pri vožnji do parkirišča je bila potrebna ustrezna zimska oprema. Ko smo si oprtali nahrbtnike,  smo jo mahnili proti Gojški planini. Vsak od nas je naredil prerez snežne odeje na različnih lokacijah. Ugotavljali smo stabilnost snežne odeje z norveško metodo.  Za varnejšo hojo v snegu je pomembna uporaba lavinske žolne. Marjan, Marko, Ambrož, Samo, Andrej  in Igor so nam pomagali pri iskanju z lavinsko žolno. Pri iskanju zasutega v plazu je zelo pomembna hitra tovariška pomoč. Največja verjetnost preživetja je prvih 15 minut po zasutju. Torej 5 minut da ponesrečenca najdemo, nadaljnjih 5 minut rabimo za odkopavanje izpod plazovine in zadnjih 5 minut za nudenje prve pomoči.
Za varno hojo v zimskih razmerah je potrebno znanje pravilne uporabe derez in cepina. V sklopu tega dne smo na pobočju Gojške planine našli primerno pobočje, kjer smo trenirali ustavljanje s cepinom in hojo z derezami. Za varno gibanje naveze smo se naučili kako pravilno izdelati sidrišče v snegu in varovati soplezalca.

Teden kasneje, 20.12., smo se udeležili vaje GRS Kamnik. Delo je potekalo na 4 delovnih postajah, kjer smo spoznali delo gorskih reševalcev. Utrjevali smo pridobljene vsebine, ki smo jih pridobili prejšnji teden.

Preživeli smo dva lepa dneva v naših zasneženih planinah. Hvala lepa GRS Kamnik in vsem alpinistom.

 Fotogalerija


na parkirišču

dobra vidljivost

Marjan

 

četica koraka

označevanje plazovine

zimska idila

sondiranje
 

sondiranje

odkopavanje zasutega

ponesrečenec

avalung
 

Fotogalerija


prerez snežne odejezdrs
 

zaustavljanje s cepinom

Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki