Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Goranka Beguš, nedelja, 25. januar 2009, ogledov: 2241

Raduha - Lanež 1925m; 11.01.2008


Plezanje v grapi!


Raduha je najvišji vrh vzhodnih Savinjskih Alp. Je edini dvatisočak v svoji skupini. Njen vzhodni vrh, primeren tudi za plezanje zasneženih grap, je Lanež. V kratkih grapah in žlebovih Laneža so lovci in pastirji že zgodaj odkrivali prehode. V pričakovanju prvih zimskih smeri pa smo šli po sledeh naših predhodnikov.

Zborno mesto tudi tokrat dom kulture v Kamniku. Nadaljevali smo čez Kranjski rak in Volovljek proti Solčavi do Bukovnikove domačije, kjer smo pustili jeklene konjičke. Marko je sestavil naveze tečajnikov z  inštruktorjem. Sledili smo planinski poti do koče na Grohatu. Tukaj je bil krajši postanek, namenjen nameščanju derez. Grape, po katerih smo priplezali na vrh gore, so bile od daleč lepo vidne. Pot dostopa do stene se je kmalu postavila pokonci. Pred vstopom v grapo smo se opremili z opremo za plezanje. Med plezanjem so inštruktorji pokazali način plezanja v zasneženih strminah. Torej: gibanje naveze, plezanje čez skalni skok, ki je od daleč videt enostaven pa to sploh ni, varovanje soplezalca,  izdelava sidrišč, iskanje naravnih varovališč in nameščanje varoval.
Po izstopu iz grape je sledil še sprehod do vrha Laneža. Nekateri so odšli še na sosednjo Raduho, drugi so trenirali zimske veščine, nekaj pa nas je sestopilo po drugi grapi nazaj do koče. Sledila je analiza ture in odhod domov.

Preplezane grape:

Butalska grapa 55˚/30˚ - 50˚, 145m
Detektivska grapa III/I-II, 135m
Neznana grapa
Mišina grapa III/I-II, 30˚- 40˚, 125m  Fotogalerija


Raduha

Lanež

posvet

proti vstopu
 

Franci

Cene

Boštjan

izstop
 

Mala Raduha

Roman, Peter

zvijanje vrvi

 

Fotogalerijauspešno na vrhu

Katja

Vital
 

Pavel in Vital

sestop


Lanež
 

Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki