Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Goranka Beguš, torek, 3. februar 2009, ogledov: 2775

Ledno plezanje; Prisojnik – Prednja glava, 24.01.2009


Osnove lednega plezanja!


Vremenarji  niso napovedovali obetavne vremenske prognoze, vendar se je v zadnjem trenutku le-ta izboljšala. To smo izkoristili in se odpravili pod Prednjo glavo v Prisojniku, novim dogodivščinam naproti.

Jeklene konjičke smo pustili na tretjem ovinku vršiške ceste. Sprva smo hodili po poti, nato po plazovini do stene, kjer smo se opremili s plezalno opremo. Vodja tega dne je bil Marko Prezelj. Vzel si je čas in nam razložil ter pokazal, kako se pleza v ledenih vertikalah. Pomembno je gibanje, postavljanje nog, zabijanje in zatikanje cepina ter izbira mesta za vmesno varovanje. Učili smo se izdelovati sidrišče v ledu, ki mora biti dobro narejeno, kajti padci v ledu so izredno nevarni. Za spuščanje po zaledenelem slapu uporabljamo več metod: Abalakov (največkrat uporabljen), s pomočjo lednega vijaka, ledena goba. Mark, Marjan, Rado in Ambrož so napeljali vrvi, po katerih smo splezali smeri z varovanjem od zgoraj. Plezali smo brez cepinov, z enim in nato še z dvema cepinoma. Vsak od nas je lahko preizkusil več lednih orodij, ki smo jih prinesli s seboj - od muzejskih do vrhunskih.

Ledno plezanje je vrhunec alpinističnega užitka. Ledni slapovi so darovi zime in ponosen je tisti, ki se lahko vzpenja po njih.

 Fotogalerija


akciji naproti


skupinska

Mark
 

Ambrož

Mark


 

Marjan in Ambrož

Boštjanu je cepin odveč

Varovanje

Goga
 

Fotogalerija


Špela

Goga, Roman

Miran

Boštjan
 

Roman

Petra


 


ledena zavesa

Ambrož v galeriji

 

Fotogalerijaorodja


korakamo domov
 

Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki