Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Marko Petek, sreda, 10. september 2014, ogledov: 2287

Mladinski tabor Vesele Gorice 2014

Poletni planinski tabor Vesele Gorice se je odvijal na Jezerskem na prijetni lokaciji ob Planšarskem jezeru. Od ponedeljka do petka med 4. in 8. avgustom 2014 smo mlade planince popeljali v svet planinskih doživetij, da jim pokažemo svet, v katerem smo odrasli starejši planinci, markacisti, alpinisti, reševalci, varuhi narave, vodniki, slikarji, pisatelji in kolesarji. V tednu dni smo doživeli marsikatero dogodivščino in spoznali, da nam narava nudi vse, kar potrebujemo. Sledi krajše poročilo ...

NEDELJA, 3. 8. 2014 – Prvi udeleženci

Večji del udeležencev se nas je zbral že v nedeljo. Srečali smo se tudi z našimi prijatelji iz PD Mengeš, ki so nam na uporabo pustili svoje šotore in opremo in s tem zelo pripomogli k izvedbi našega tabora. Lepo se jim zahvaljujemo. Boštjan ter Fenja Borštnar sta naše mlade planince popeljala na krajši izlet okrog Jezera. 

PONEDELJEK, 4. 8. 2014 – Dan z markacisti

Vlasta Bizjak – Nana, Boštjan Borštnar – Boško in Katja Tabernik so pripravili krajšo turo do izvira Jezerske Slatine in Ankovih slapov. Prispeli so tudi ostali udeleženci in se utaborili.

Dan je bil namenjen seznanjanju z Jezerskim in tako smo se podali na tematsko pot v dolino Ravenske Kočne. Med potjo sta nas naši varuhinji narave Darja Jenko in Katja Tabernik spomnili na zanimive rastline. Med potjo smo nabrali zanimive kamne ter kose lesa. Namenjeni so bili namreč popoldanski delavnici iz risanja markacij.

Po kosilu nas je obiskal inštruktor markacistov in podpredsednik PD Kamnik Zdravko Bodlaj. Prikazal nam je delo markacistov, ki je v naših očeh dobilo čisto drugačno vrednost. Naši mali planinci so delavnico izkoristili za inovativne table svojih skupin. Tako smo dobili tri skupine: Jezerske race, Prave planince in Orle. Vsak si je izbral svojo planinsko ime in z posebnim ritualom smo jih krstili in sprejeli med planince.

TOREK, 5. 8. 2014 – Hodiš po gozdu in ne vidiš dreves

V dan nas je spremil dež, ki je tekom dneva počasi popuščal. Že zjutraj nas je obiskal naš starosta alpinist, reševalec in odličen slikar Cene Griljc.

Matej Tonejec, univerzitetni diplomirani biologz NPK Zeliščar, ki živi na Jezerskem, nas je povedel skozi neverjeten svet divje hrane. Na koncu smo za spomin dobili celo vrečo zelišč iz katere nam je naša biologinja Darja pripravila odličen čaj.

Popoldan se je vreme uredilo in na vrsti je bila slikarska delavnica. Otrokom se je najprej s svojimi deli predstavil Cene, ki nas je spremljal že od jutra in s svojimi zgodbami zabaval otroke. Sodeloval je tudi Miha Hančič. Skupaj z njim, ki je že od ideje naprej sodeloval pri taboru, kot avtor našega simbola Veselih Goric, na taboru kot odličen motivator in animator otrok, ta dan pa kot likovni pedagog, smo se razporedili po klopeh ob jezeru. 

SREDA, 6. 8. 2014 – Varno v gore

Najstarejši so z Vlasto in Boštjanom vstali eno uro pred glavnino. Namenjeni so bili na Veliko Babo. Ostali smo za cilj izbrali Jenkovo planino in Goli vrh.

V taboru smo se zbirali po težavnosti ture. Po kosilu sta se nam pridružila alpinista in gorska reševalca Damjan Kočar in Jure Prezelj. Damjan je našim planincem razkazal opremo, ki jo uporabljamo alpinisti in reševalci. Pogovorili so se kaj je pomembno za varno pot v gore in kaj storiti, za nameček pa smo reševalci čez Jezernico napeli tako imenovano tirolsko žičnico, ki se je v tem primeru uporabila za zabavni spust čez reko.

Med tem nas je prišel pozdravit znani domačin Davo Karničar, ki se je s svojo družino ravno odpravljal na Češko kočo.

ČETRTEK, 7. 8. 2014 – Dan za orientacijo

Razdelili smo se v skupine, ki so že v taboru dobile osnovna navodila za pot ter karto in kompas. Oprtali smo si nahrbtnike, osedlali kolesa in se odpravili proti našemu cilju. Skupine so spremljale potek ture na svojih kartah in tako trenirale znanje orientacije. 

Na kolesarski pohod smo odšli vsi od najmlajših do najstarejših. V Makekovi Kočni smo pri opuščenem smučišču priklenili kolesa in naprej odšli peš. 

Po kosilu nas je obiskal Bojan Pollak –Bojč. Starosta kamniškega alpinizma, vodništva in reševanja je našim mladim planincem pripravil ure osnov orientacije. Ta večer je bil zadnji uradni večer tabora, zato smo ga preživeli nekoliko bolj slovesno. Zbrani ob ognju smo poslušali inovativne nastope, ki so jih pripravile naše skupine in se pošteno nasmejali. V zahvalo smo vsakemu udeležencu podelili pohvalo za udeležbo in majico z našim simbolom.

PETEK, 8. 8. 2014 – Na kolo za zdravo telo

Simon Berlec, pripravnik za turno kolesarskega vodnika 1, je najprej pripravil naša kolesa, nato pa naj bi odšli na pot. Na naše veliko navdušenje pa nas je tik pred odhodom presenetil kamniški padalec Klemen Hančič, ki se je s svojim padalom poletel iz Grintovca in pristal kar v našem taboru.  Posnetek njegovega poleta pa lahko vidite na tem naslovu https://www.youtube.com/watch?v=tDd_j1gqf_Y .

Po zanimivem dogodku smo se s kolesi odpeljali na planirano pot. Ustavili smo se v Jenkovi kasarni, kjer smo bili deležni čudovitega vodenja po muzeju. Naša pot nas je vodila mimo izvira Jezerske Slatine, kjer smo se okrepčali z sladoledom, do igrišča v Zg. Jezerskem. V taboru so nas že pričakali starši in drugi udeleženci tabora. Skupaj smo priredili piknik, si delili vtise in se poslovili z željo, da se vidimo prihodnje leto še v večjem številu.

ZAČETEK TRADICIJE

V Planinskem društvu Kamnik želimo našim otrokom pokazati, da je svet zunaj veliko bolj domač kot se morda zdi. Živeti z naravo ne pomeni le preizkus fizičnih spretnosti, ampak tudi živeti v družbi z ljudmi, ki nam je takšno življenje zgradilo osebnost. Radi bi, da za nami to tradicijo gojijo naši otroci kot so to storili naši predhodniki. Planinsko društvo predstavlja veliko več kot le hojo v gore. Tja hodimo z različnimi vzgibi lahko pa rečem, da vsakemu vzame sapo, ko stopi na vrh gore in se razgleda naokrog in vidi kako velik je svet in kako majhen človek.Fotogalerija


Na pravi poti

Tabor v jutranjem soncu

Drvarji
 

Vsi pomagamo (3. avg.).

Mojstrska roka pomaga (4. avg.).

Znanje delimo naprej.

Kaj delajo markacisti.
 

Vsak ima svojo zadolžitev.

Gobar Matic

Na škarfi

Risar markacij potrebuje posebno znanje.
 

Vsak se je preizkusil.

Nekateri so bili ustvarjalni.

Med risanjem

Midva sva končala.
 

Za ogenj skrbijo vsi.

Ta je zadnji.

Končni izdelek

Premalo čopičev
 

Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki