Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Članki

Avtor/ica: Boris Bodlaj, četrtek, 31. december 2015, ogledov: 2386

Severna stena Grossglocknerja - Smer Berglerinne

V nedeljo popoldan, 27. 12. 2015, smo se petčlanska odprava, Matej Bizjak, Simon Kurinčič, Jaka Capuder, Franci Brcar in Boris Bodlaj, napotili proti Grossglocknerju.

Parkirali smo okoli pete ure in nato pešačili do parkirišča Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, ki leži na višini
2370 m, kjer smo prenočili na srečo v notranjosti na podestu restavracije :) Po kratki noči smo zapustili varno zavetje in se odpravili. Spustili smo se po stezi do ledenika Pasterze. Prečili smo ledenik, moreni, in nadaljevali po ledeniku Glocknerkees do bivaka. Zaradi zdravstvenih težav sta Jaka Capuder in Franci Brcar žal sestopila nazaj do parkirišča. Ostali trije smo nadaljevali po začrtani smeri. Nameravali smo plezati smer Mayerl rampa, vendar je bilo notri že šest navez, bilo je tudi precej kopno. Odločili smo se, da gremo plezati smer Berglerinne. Od bivaka je sledil krajši vzpon in prečenje do vstopa smeri. Pričeli smo s plezanjem po smeri. Naklonina ledu je 55°, težavnost skale je III. Iz smeri smo izstopili na SV greben, po katerem smo se povzpeli na sam vrh Grossglocknerja.
Zadovoljni, srečni, s soncem obsijani smo vrh Velikega Kleka kot se imenuje po slovensko dosegli ob 14.00 Matej Bizjak, Simon Kurinčič in Boris Bodlaj. Na vrhu je bilo ogromno ljudi, velika večina jih je prišla po normalki in po smeri Mayerl rampa. V naši smeri ni bilo gneče ;) Spustili smo se po stezi na ledenik Hofmannskees, ga prečili in šli dalje po stezi do ledenika Pasterze. Sledil je spust po ledeniku do morene in še najtežji del v celem dnevu, vzpon do parkirišča, kjer sta nas s čajem in vodo pričakala Jaka ter Franci. Hitro smo se okrepčali, nato pa smo po celodnevni turi "lahkih nog" pešačili še dodatni dve uri po asfaltu do našega avtomobila. Sledila je obvezna analiza ture v bližnjem lokalu, kjer so se veselo zabavale tamkajšnje domačinke. Njihove runde se nismo branili ;)

Uživali smo v krasnem vremenu, super družbi in vrhunskih razgledih. Grossglockner še se vidimo :)Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki