ALPINISTIČNI ODSEK
PLANINSKEGA DRUŠTVA KAMNIK


Objavil/a: Sanja Kukovič, sreda, 7. junij 2017

Druga tura alpinistične šole 2017

V soboto, 27. 5. 2017, smo se hribov željni nadobudni tečajniki Alpinistične šole 2017 s težkimi ruzaki, skicami smeri in metuljčki v trebuhih, zbrali pred Kulturnim domom, od koder smo se podali odkrivat gorski svet skozi alpinizem. 

Kresale so se ideje in padali predlogi, kje, kam, kdo, kako težko... In smo šli!
Naveza Primož, Krištof in Špela so plezali Zgornji steber s Šijo Brane, kjer sta se Špela in Krištof seznanila z različnimi sidrišči, krušljivo skalo in med drugim spoznala, da je plezanje navzdol večji izziv, kot plezati navzgor.
Matic in Plenks sta obiskala JV steno Planjave in sicer Spominsko smer Štefana Kukovca, ki sta jo zavoljo svojih plezalnih izkušenj preplezala v samo štirih urah. In na ključnih mestih celo našla kakšen klin, ki je predlanskem praznoval 45 letnico.
Matej in Uroš sta krenila v smer Pod Šijami, ki sta jo potem do vrha Brane nadaljevala po Šiji. Uroš je pokazal Mateju, kako se vleče »prasico« in verjamem, še mnogo drugih koristnih stvari, Brana pa je po Matejevih besedah, postregla z enim najlepših razgledov.
Jaka je popeljal Klemena in Janeza v Zajedo Brane. In da jima ne bi bilo prelahko, so plezali v gojzarjih in objemali skalo na prečki. Nato so se pridružili še ostalim tečajnikom in po Šiji pristopili na vrah Brane.
Kočevski kremplji so se pod okriljem Marjana zapodili v SV steno Brane. Izbrali so si smer Zgornji steber in nadaljevali po Šiji vse do vrha. Obe smeri sta prenesli težo nedolžnih kompletov in najlepših gurtnic. Marjan je bil popoln inštruktor in jim je na vrhu podaril tradicionalni krst. S štrikom po tazadnji.
Aleš pa se ni dal prepričati in je vpregel Simona, da sta se podala v Planjavo splezat Kratkohlačo. Aleševo navdušenje se tudi po lepih, raznolikih in adrenalinskih raztežajih ni poleglo. Niti po pikniku na travci na vrhu smeri. Zato sta se zapodila še v smer X, splezala prva dva raztežaja in nato še abzajlala.
Jure pa je imel čast, da je edini peljal žensko navezo. Upam, da mu ni bilo žal...zih pa so ga bolela ušesa. Plezat smo šli smer Svetelove v Planjavo, ki nam je postregla z raznolikim plezanjem, čudovitimi razgledi, za dobro voljo smo pa poskrbeli mi. Za piko na i pa je poskrbel še abzajl po Brinškovem kaminu.
Navdušeni, polni novih doživetij in vtisov, smo se zbrali pri Marjanu in podelili vse te nove izkušnje in veselje. Ture so bile vse več kot uspešne!
In največja zahvala za vsa ta doživetja gre našim inštruktorjem in alpinistom, ker si vzamete čas za nas in predajate vaše znanje, bogate izkušnje, doživetja, znanje in energijo na nas.

Zato en velik HVALA, super ste!

hbocom.ru 07.07.2020