ALPINISTIČNI ODSEK
PLANINSKEGA DRUŠTVA KAMNIK


Objavil/a: Vladimir Habjan, sobota, 22. september 2018

Vzpon na Adamello

Kamniški gorski reševalci, tudi člani AO Kamnik, smo obiskali Messnerjev muzej Fermian v Bolzanu, bili gostje italijanskih gorskih reševalcev v Edolu v dolini Camonica (Valle Camonica) v pokrajini Lombardija in se skupaj z njimi vzpeli na Adamello (3539 m) in Cimo Plem, 3182 m.

Srečanje je organiziral Srečo Podbevšek, predsednik Društva GRS Kamnik, ki poslovno sodeluje z Lucom Mottironijem, članom gorsko reševalne postaje Edolo (Soccorso Alpino e Speleologico Lombardo, Stazione Di Edolo) in upravnega odbora CAI Edolo, kjer je zadolžen za koče in pota. Za ogled muzeja smo imeli na razpolago komaj dobri dve uri, ker smo hiteli naprej. Messnerjev muzej predstavlja zgodovino in izkopanine gradu, zgodovino Južne Tirolske na tem območju, duhovnost, alpinizem oziroma himalajizem. Med mnogimi eksponati smo med drugim lahko videli tudi cepina Nejca Zaplotnika (kamniške izdelave iz Titana, izdelek Bojana Pollaka in sodelavcev) in Tomaža Humarja, imeli pa smo še srečo in čast srečati samega Reinholda Messnerja, ki je z nami spregovoril nekaj besed. 

V Edolu so nas čakali Luca in njegovi kolegi ter Carla, njihova članica, prav tako reševalka. Z njimi smo se odpeljali na izhodišče pod kočo Serafino Gnutti, 2166 m, v dolini Val Miller do katere je bilo dve uri hoda. Naslednjega jutra se je še v temi prva ekipa odpravila proti Adamellu, 3539 m, po poti via Terzulli, druga pa je nekaj kasneje odšla proti Cimi Plem, 3182 m. Vzpon na Adamello je potekal po razgibani ferati, opremljeni tudi z verigami, višje pa del tudi po ledeniku, po katerem smo se vzpeli s cepini in derezami. Zvečer so se prijazni spremljevalci vrnili v dolino, mi pa smo še eno noč preživeli v družbi prijetnih oskrbnikov koče.

Pred odhodom domov smo imeli še uradni sestanek obeh GRS društev na domači postaji v Edolu, kjer je bil kot vsako nedeljo, prisoten en dežurni reševalec. Po koncu sestanka smo si ogledali prostore in opremo, bili pa tudi prisotni pri resničnem klicu na pomoč. V tem času imajo več dela z gobarji in ravno strejša gospa, ki je nabirala gobe, si je poškodovala gleženj. Po iskanju njenega položaja, ki je trajalo nekaj časa, je prva ekipa štirih reševalcev odhitela k njej, jo locirala ter počakala na helikopter. Ekipa jo je nato oskrbela in odpeljala v bolnišnico. Poleg teoretičnega načina dela smo tako lahko videli tudi praktični del reševanja. Obisk je potekal od 14. do 16. septembra 2018. 

http://aokamnik.si/clanki.php?pid=792 07.08.2020