Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Novice

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, četrtek, 14. maj 2015, ogledov: 3865

Dobrodelna prireditev za Nepal v Slovenskem planinskem muzeju

Slovenski planinski muzej v petek, 15. maja 2015, v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Društvom za gorsko kulturo vabi v Mojstrano na odprtje gostujoče fotografske razstave Himalajski vodja Aleš Kunaver s projekcijo filma Dežela Šerp ob 19. uri in na dobrodelno projekcijo nepalskih filmov Sunakali, ki je bil nagrajen na 9. festivalu gorniškega filma Domžale, in Puntejevo kolo ob 20. uri. Donacije bodo namenjene pomoči otrokom in drugim prebivalcem v potresu močno prizadetega kraja Banepa nedaleč od Katmanduja.

Slovenski alpinisti so se vključili v svetovni vrh alpinizma prav z vrhunskimi dosežki  v Himalaji, kjer smo z vzponom po južni steni Makaluja v letu 1972 pričeli pisati nova poglavja v svetovni zgodovini alpinizma. Težko bi našteli vse vrhunske dosežke, brez da bi kakšnega zelo pomembnega izpustili, težko bi jih razvrščali po pomembnosti. To je na nek način že opravila mednarodna alpinistična javnost s številnimi priznanji ter občudovanji teh dosežkov s strani mednarodnih alpinističnih avtoritet. To cenijo in priznavajo tudi tisti, ki so pomagali ustvarjati te uspehe – Nepalci, s katerimi so se v tem obdobju stkale številne prijateljske, lahko bi rekli družinske vezi. Danes so ti naši prijatelji, sotvorci slovenskih alpinističnih dosežkov, v veliki stiski in na nas je, ali se bomo na njihov nemi klic na pomoč, ki ga predstavljajo vsakdanje srhljive novice o številu mrtvih, ranjenih, predvsem pa slike porušenih domov in obrazi ljudi, ki so izgubili vse, odzvali tako, kot se odzovejo pravi prijatelji.

V petek, 15. 5. 2015, ob 19. uri  bomo v Slovenskem planinskem muzeju v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine odprli razstavo o Alešu Kunaverju, vrhunskem alpinistu, konstruktorju, vodji himalajskih odprav in človeku, ki se je zavedel, da Nepalci, predvsem Šerpe, potrebujejo alpinistično znanje, da bi bili na velikih višinah enakovredni člani odprav. Prav šola za nepalske  gorske vodnike v Manangu, ki so jo na njegovo pobudo Slovenci zasnovali že leta 1977 in jo v naslednjih letih dogradili in dolga leta vodili, je bila ena izmed najbolj konkretnih oblik pomoči, ki je pripomogla, da so Nepalci danes strokovno usposobljeni za gorsko vodenje od katerega so mnogi, skupaj z njihovimi družinami, življenjsko odvisni. S tem je bil uresničen eden izmed najbolj plemenitih ciljev Aleša Kunaverja.

Zaradi aktualnosti trenutnih razmer v Nepalu, smo se skupaj z Društvom za gorsko kulturo Domžaleodločili, da po odprtju razstave, ob 20. uri,  prikažemo še dva nagrajena filma 9. festivala gorniškega filma Sunakali in Puntejevo kolo, ki vsak po svoje nakazujeta poti, po katerih si mladi v Nepalu prizadevajo spremeniti tradicionalne miselnosti in si utirati pot k boljšemu življenju.

Celoten večer bo torej posvečen Nepalu, ki si v teh težkih trenutkih še posebej zasluži našo pozornost in tudi solidarnost. Zato bomo na ta večer zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bomo namenili projektu za pomoč otrokom Namaste Banepa v Nepalu.

S tem nagovorom se obračamo na vas, da se prireditve v čim večjim številu udeležite in s svojimi prispevki, po vaših možnostih, prispevate k blažitvi težkih posledic naravne katastrofe v Nepalu. Že vnaprej najlepša hvala.

Lep planinski pozdrav!
Vodja Miro Eržen

-----------------------
Povezane novice:
S skupnimi močmi v Tarči zbrali več kot 100 tisoč evrov za Nepal
Tudi planinci v Tarči podajamo roko žrtvam potresa v Nepalu
Planinska pomoč Nepalu po silovitem potresu 
Dobrodelne projekcije nepalskih filmov v Celju, Mojstrani, Domžalah in Ljubljani 

Vir: PZS
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med novicami