Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Novice

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, sreda, 7. oktober 2015, ogledov: 5488

Iz sveta alpinizma ...

... ali kako smo igrali nogomet na Korošici in so Štajerci premagali Kranjce. Govorili o sočutju po potresu v Nepalu in o naših fantih na odpravah v Himalaji in USA.

In kaj se bo zgodilo s potjo na Stari grad?!

KOROŠICA 2015 - NOGOMET NA NAJVIŠJI RAVNI
Vremenska napoved za nedeljo, 4. oktobra je bila taka, da se ni dalo ugotoviti, kakšno bo vreme: na zahodu in v osrednji Sloveniji naj bi bilo slabo, v vzhodni Sloveniji pa lepše. Pokazalo se je, da je bil meja med osrednjo in vzhodno Slovenijo kakšna dva kilometra vzhodno od Korošic. Tako je bilo na Korošici megleno in občasno je tudi deževalo in nekaj Štajercev je "pobegnilo" v lepše vreme. Vendar to ni preprečilo najbolj zagretim, da se ne bi pomerili v tradicionalni nogometni tekmi med Kranjci in Štajerci in to že 37-to leto zapored. Žal je bil tokrat odziv na Štajerskem živečih Štajercev minimalen, tudi tistih, ki so junija rekli, da pridejo, zato so njihove barve zastopali kar na Kranjskem živeči Štajerci ali vsaj njihovi sorodniki. Vendar danes sploh ni pomembno odkod so igralci doma, saj je bistveno samo, če ima klub dovolj denarja, da jih kupi ...

20151007_pdkamnik_ao_svet_alpinizma_003

Kar težko se je bilo odpraviti iz tople in suhe koče v meglo in dež, vendar, kjer je volja tam je tudi pot. Po prestavitvi golov na ustreznejše mesto, sta vodji ekip izbrali svoje moštvo - igralo je kar 22 tekmovalcev, če ne štejemo psa, ki je čuval en gol. Tekma se je začela točno opoldne, trajala pa je dvakrat po 10 minut s podaljškom 3minut. Podaljšek je bil potreben zardi tega, ker je včasih žoga odletela tako daleč v meglo, ki je bila tako gosta, da se ni videlo od enega gola pa do drugega, pa čeprav je bilo med njima samo 36 korakov, da se je bilo skoraj za bati, de se bo tisti, ki je šel po njo, izgubil. Zaradi megle je bila tudi na sredini med goloma zastava, da so igralci vsaj približno vedeli, kje so... PD Celje Matica, ki prireja nogomet v avgustu, je priskrbelo gole, ki pa so bili za to tekmo malo prirejeni, saj ne samo da ni bilo avta, tudi vratarja ni bilo. Moštvo Kranjcev je vodil Lado Kladnik, moštvo Štajercev pa Vital Vek, namesto priznanega in odličnega Franca Pohlina, ki je sodil nekaj zadnjih let, se je v tej vlogo poskusil Bojan Pollak. Očitno ni naredil kakšnih hujših napak, saj ga niso prebunkali ...

Obe moštvi sta se srčno borili, kar je povzročalo salve smeha, na koncu so pa slavili Štajerci, ki so Kranjce premagali z rezultatom 1:0. Ker je bilo vzdušje ne samo tekmovalno ampak tudi prijateljsko, so se dogovorili, da pridejo tudi na naslednjo, res lahko rečemo, tradicionalno nogometno tekmo na najvišji ravni, ki bo v nedeljo, 2. oktobra 2016. Seveda pa so vabljeni tudi drugi ...

NEPAL PO POTRESU - sočutje na recept?
Aprila letos je bil v Nepalu močan potres, ki je zahteval več tisoč življenj in povzročil ogromno materialno škodo. Slovenci smo se na to nesrečo odzvali zelo pozitivno in že takrat priskočili na pomoč. Med drugimi je tja odšla tudi zdravnica Anda Perdan in dober mesec dni neposredno pomagala ponesrečenim. Vendar se običajno zgodi, da neposredno ob nesreči še pomagamo, ko mine nekaj časa, pa kar pozabimo, da ljudje še določen čas potrebujejo pomoč. Letos oktobra odhaja v Nepal  jubilejna "odprava" ob 40-ti obletnici uspešnega vzpona čez južno steno Makaluja, s katerim smo takrat stopili ob bok največjim alpinističnim narodom. To priložnost bodo izrabili tudi za to, da bodo prizadetim osebno nesli določeno pomoč, ki jo bodo do takrat zbrali. Zato je zdravnica Anda Perdan v petek, 2. oktobra letos v Klubu Doma kulture v Kamniku ob diapozitivih zelo čustveno podelila svoja doživetja in razmišljanja o tem, kaj vse je doživela ob pomaganju v Nepalu po potresu. Njeno izvajanje sta dopolnili Vlasta Kunaver, tudi zdravnica in Marinka Koželj-Stepic, ki sta bili v času potresa v Nepalu in sami doživeli vso katastrofo. Poslušalci so pa po svojih možnostih darovali prispevke za prizadete v potresu.

20151007_pdkamnik_ao_svet_alpinizma_001 

ODPRAVA V YOSEMITE
Ko se gre sedaj plezat v ZDA, bi skoraj težko rekli, da je to odprava v klasičnem smislu, vendar je še vedno določen izziv, posebej še, če se tja odpravljajo mladi alpinisti, kot so Blaž Gladek, Marko GRADIŠNIK in Alen Voljkar ter starejši pripravnik Žiga Oražem, člani AO Kamnik. V Ameriko so odpotovali 2. oktobra, vrnejo se predvidoma 26. oktobra. Njihov cilj je plezanje v velikih kopnih stenah v svetovno znanem centru, najprej tehničnega, nato pa tudi prostega plezanja, v narodnem parku Yosemite, v Kaliforniji.

ODPRAVA ROLVALING
1. oktobra je odšla v Nepal, v predel Rolvaling (Rolwaling) v vzhodnem delu osrednjega Nepala slovenska odprava, v kateri so Luka Stražar in Blaž Kramer iz Akademskega alpinističnega odseka, Ambrož Bajde in Matej Mučič pa iz AO Kamnik. Vrnitev je predvidena za 3. november.

Najvišji vrh tega predela je Melungce (Melungtse, 7.134 m), na katerega sta se v alpskem stilu, pa tudi sploh kot prva povzpela leta 1992 Andrej Štremfelj (AO Kranj) in Marko Prezelj (AO Kamnik). Na tem območju je tudi veliko vrhov višine čez 6.000 m, v katerih je še ogromno zanimivih nepreplezanih sten. V katero od njih se bodo člani odprave podali, bodo odločili na kraju samem. Za aklimatizacijo pa naj bi se povzpeli na 5.925 m visoki Ramdung. Je pa eden od namenov te odprave tudi pridobivanje izkušenj.

7. 10. 2015 je bil sestanek med predstavniki PD Kamnik in predstavniki TIC v zvezi z ureditvijo poti na Stari grad od Usnjarskega mosta. Dogovorjeno je bilo, da bi se predvidoma še v oktobru začelo z urejevanjem te poti in sicer z odstranjevanjem preveč motečih podrtih dreves. Sama sanacija naj bi bila narejena do pomladi, saj je potrebno pripraviti kar nekaj ustreznega materiala.

Besedilo in fotografije: Bojan Pollak 
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med novicami