Pomagaj GRS Kamnik z SMS , foto: Simon Kurinčič
Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
 

Odprave / akcije

ogledov: 4655

Shaksgam 2014

Trajanje odprave/akcije: 14.06.2014 - 27.07.2014

Udeleženci:
Naša prijatelja Aleš Holc in Peter Mežnar sta za vedno ostala v tamkajšnjih gorah. Pogrešamo vaju.
 

Od 14.6. do 28.7. se bova Aleš Holc in Peter Mežnar kot člana mednarodne odprave potapljala v skrivnostih gora nad dolino reke Shaksgam.

In to dobesedno. Področje je prepredeno z močno vodnatimi rekami in neprehodnimi soteskami. Čeprav dolino Shaksgam vsako leto obišče odprava ali dve, pa so vse namenjene v severne stene karakorumskih osemtisočakov kot so K2, GI, GII in Broad Peak. Na nasprotni strani reke pa, ob mogočnih sosedih, nepoznane in neraziskane gore okrog Durbin Kangrija (6824 m) plašno skrivajo svoje skrivnosti.

Iskanje dostopov in dejstvo, da bomo prvi, ki bomo v živo videli posamezne stene dajejo odpravi poseben čar. Navdih za odpravo je odprava MAI iz leta 2010 pod vodstvom Andreya Lebedeva. V svet poslal nekaj slik omenjenih gora in opisal posamezne značilnosti področja, od katerih je najpomembnejša ta, da avgusta reke postanejo neprehodne in se ob izdatni nevarnosti lahko prečkajo le še na hrbtih kamel.

Kombinacija najvišjih gora na eni in ene največjih peščenih puščav na drugi strani, zgodnje poletje, veliko snega in sonce v zenitu utegnejo pripraviti prav posebne razmere za vzpone in še bolj za dostope.

Kakšna presenečenja nam pripravlja Shaksgam in kako se je obnesel socialni eksperiment 9. popolnih neznancev na enem najbolj prostranih in osamljenih krajev sveta poveva konec julija. Bruce Normand (Škotska), Jesse Mease, Rob Duncan (ZDA), Dmitry Shapovalov (Ukrajina), Christof Nettekoven, Herald Kirschenhofer, Lukas Brexler (Nemčija) in midva bomo do takrat uživali v vsakem koraku v še nedotakjenih prostranstvih.

Ob tem še zahvala vsem, ki so izrekli lepe želje in še posebej tistim, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi akcije.


Peter Mežnar

Več o odpravi na spodnji povezavi:

https://sites.google.com/site/holcales/hribe-in-doline/hribi-tujina-odprave/shaksgam-2014

 

Odprava se je nesrečno končala saj sta v tamkajšnjih gorah ostala dva naša prijatelja. Pogrešali ju bomo.

http://www.aokamnik.si/clanki.php?pid=460

Povezava: http://www.aokamnik.si/clanki.php?pid=460
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med odpravami/akcijami
Odprave/akcije po državah
Odprave/akcije z največ ogledi