Alpinistični odsek Kamnik

Jutranje meglice. Foto: Sebastjan Čebular

Poročilo odprave Pakistan 2010

 
Čas odprave: 13.07-20.08.2010
Člani odprave: Arčon Jernej (AO N.G.), Obid Matic (AO N.G.), Stubelj Rok (AO N.G.), Koren Dejan (AO Vipava-Dumo), Hladnik Jurij (AO Radovljica), Kambič Monika (AO Kamnik), Juvan Peter (Akademski AO) in Erceg Andrej (AO Črnuče).
Načrtovani cilji: Nova smer v SV steni Uli Biaho tower 6109m, Trango tower po smereh: Slovenski  ali Eternal flame.
Komisija za alpinizem 

Odpravo smo začeli v dveh skupinah in sicer skupina (Arčon, Obid, Stubelj, Koren in Hladnik) iz letališča v Benetkah, preko Dubaja z dnevom postanka in nato v Islamabad. Druga skupina (Kambič, Juvan in Erceg) pa iz Zagreba v Istanbul ter istega dne v Islamabad. Ta skupina je uredila vse potrebno za nadaljevanje poti proti Skarduju. V Islamabadu smo se združili in naslednjega dne odleteli v Skardu, kjer nas je že pričakal cargo, ki smo ga predhodno poslali v Pakistan. Pretovorili smo opremo v sode po 25kg za vsakega nosača. Nato smo nadaljevali pot s terenskimi vozili v vas Askole, kjer smo začeli s hojo proti našemu baznemu taboru. Čeprav sta imela Monika in Andrej  težave s prebavo ter visoko telesno temperaturo smo nadaljevali pot. Že prvi dan sta nas uspela dohiteti in tako smo nadaljevali vsi skupaj. Tukaj smo bili že obveščeni, da je letos v tem obdobju ogromno novozapadlega snega. Med hojo smo tudi sami opazili ogromne plazove. Po tretjem dnevu hoje smo le dospeli v BC in se tudi sami prepričali glede ogromnih količinah snega, saj je grapa pod Trangom bila do tal polna snega. Za dostop do Uli Biaha je to sicer ugodno, a so se na žalost v ozebnik konstantno vsipali plazovi snega in kamenja. Tudi v steni je bilo veliko snega. S tem nam je bil cilj nedosegljiv. V baznem taboru je bila še Nizozemska odprava, ki je tudi želela poskusiti v Slovenski smeri v Trangu, a jim žal sneg in voda niso dopustili niti do sončne police. Odpadel je tudi aklimatizacijski vzpon na Great Trango saj je bilo ogromno novozapadlega snega in objektivne nevarnosti so se s tem povečale. Za povrh vsega nas je spremljalo slabo vreme med celotno odpravo. Med bivanjem v bazi smo imeli le enkrat v začetku zaporednih 3 dni lepega vremena. Poskusili smo izkoristiti vsak lep dan, tako nam je uspelo preplezati v okolici baze kar nekaj smeri. Nekaterim smo dodali nekaj raztežajev in splezali dve prvenstveni smeri. Žal se je Monika poškodovala pri poskusu ponovitve smeri, ki sta jo dva dni pred tem prvenstveno preplezala Hladnik in Koren. S tem je Monika zapustila bazo z Nizozemci in se predčasno vrnila v domovino. Dodajam tudi to, da sta ob koncu Nizozemca le prišla na sončno polico, a se je eden od njiju žal počutil slabo, tako da sta morala sestopiti. Naveza (Hladnik-Koren-Juvan) je preplezala na Little Trango. Nato je  peterica (Arčon, Obid, Stubelj, Juvan in Erzeg) poskusila priplezati na Trango Tower po smeri Eternal Flame, a je na prvem bivaku ponoči pričelo deževati. Ker je zjutraj še vedno deževalo so se vrnili v BC.  Napoved je še vedno kazala slabo vreme za naslednje dni. Žal je v tem obdobju Pakistan doživel tudi velike poplave. Zaradi tega smo imeli težave za vrnitev v domovino. Pospravili smo opremo v ABC-ju in na hribu ter se začeli vračati. V Skarduju nas je pričakalo presenečenje s čakanjem leta za v Islamabad. V zadnjem trenutku smo dobili let z vojaškim letalom. Še isto noč je peterica odpotovala proti domu. Naslednjega dne sta se vrnila še Juvan in Erzeg.

Odprav je bila neuspešna, a ravno tako smo vsi pridobili ogromno izkušenj.

Preplezane smeri:

• Trango Ocean – BC slabs (6a/b, 550m, izstop na 4550mnv, 300m original + 250m nadaljevanje – verjetno prvenstveno), plezali Obid-Stubelj, Arčon-Juvan, Erceg-Kambič.

• Karakoram Khush – Garda Peak (6b, 300m smeri + 100m do vrha nenavezani, izstop na 4500mnv), plezali Obid-Stubelj, Arčon-Juvan, Erceg-Kambič (slika 6 in 9).

• Sadu (varianta levo) – BC slabs (prvenstvena varianta tehničnega raztežaja, predlog ocene 6c, 350m, izstop na 4450mnv), plezala Juvan (A1) in Hladnik (prosto kot drugi v navezi) (slika 3 in 10).

• American route (McMahon-Wharton) – Little Trango (5.10+, 200m, izstop na 5600mnv), plezali Hladnik (vodilni), Juvan in Koren (kot druga v navezi).

• Herpes Kiss – BC slabs (VII-, A0, 380m, izstop na 4450mnv, 8R prvenstveno + zadnji 3R po smeri Sadu), plezala Hladnik in Koren (slika 3).

• Herpes Kiss (varianta levo) – BC slabs (VII, 380m, izstop na 4450mnv, 1. prosta ponovitev), plezala Erceg in Obid.

• Mirsad route – BC slabs (prvenstvena, VI+/IV-V, 350m, 8R, izstop na 4400mnv), plezali Arčon, Obid in Stubelj 

Kronološki potek odprave:

13.07. Letalski prevoz Benetke-Dubai (Arčon, Obid, Stubelj, Hladnik, Koren), Zagreb-Istanbul-Islamabad (Erceg, Juvan, Kambič).

14.07. Letalski prevoz Dubai-Islamabad.

15.07. Pohajkovanje po Islamabadu, čakanje na let v Skardu.

16.07. Letalski prevoz v Skardu, prevzem opreme, poslane s tovornim prometom, priprava opreme za tovorjenje z nosači.

17.07. Pot s terenskimi vozili v Askole. Vsi člani odprave se povzpnemo na višino 3700m z namenom aklimatizacije, z izjemo Ercega in Kambičeve, ki imata težave s prebavo in povišano telesno temperaturo.

18.07. Treking od Askole do kampa Johla, začenši zgodaj dopoldan, Erceg in Kambič pa popoldan.

19.07. Treking od Johle do kampa Pahju.

20.07. Treking od Pahju do baznega tabora na ledeniku Trango, postavimo bazo.

21.07. Vsi člani opravimo aklimatizacijski vzpon po ozebniku pod steno stolpa Trango na 4700-4800mnv. Popoldan Hladnik, Juvan in Stubelj poskusijo s plezanjem smeri Trango Ocean v steni nad bazo, vendar obrnejo po prvem raztežaju zaradi dežja.

22.07. Dež in sneg. Počivamo v bazi.

23.07. Dež in sneg. Ogled sten za morebitne krajše vzpone.

24.07. Hladnik in Koren poskusita s plezanjem v grapi levo od vrha Uli Biaho Spire (obrnila po 1R zaradi slabih lednih razmer), ostali člani pa plezajo v treh navezah v smeri Trango Ocean v steni nad bazo in smer podaljšajo za 4R nad originalnim zaključkom smeri (skupaj 6a/b, 550m 10R).

25.07. Oblačno, občasno dežuje. Vsi člani opravimo aklimatizacijski vzpon pod stolp Trango (4800mnv), kjer postavimo ABC (2 šotora), s seboj prinesemo hrano in nekaj opreme za vzpon v stolpu Trango, in tam prespimo.

26.07. Vsi se povzpnemo do North Notch (5150mnv) ter tam pustimo nekaj hrane in plezalne opreme. Ogledamo si vstop v smeri na stolp Trango in nato sestopimo v bazo.

27.07. Vsi plezamo v okolici baze. Arčon, Obid in Stubelj opravijo prvenstven vzpon v steni nad bazo in smer poimenujejo Mirsad route (VI+/IV-V, 350m, 8R, izstop na 4400mnv) (sliki 4 in 5). Erceg, Juvan in Kambič poskusijo ponoviti smer Sadu v stolpih nad bazo (6b+, A1, 350m), vendar obrnejo po 4R obrnili zaradi nezadostne opreme za plezanje v tehničnem raztežaju z oceno A1. Hladnik in Koren splezata novo smer v stolpih nad bazo in jo poimenujeta Herpes Kiss (VII-, A0, 380m, izstop na 4450mnv, 8R prvenstveno + zadnji 3R po smeri Sadu) (sliki 2 in 3).

28.07. Naveze Kambič-Juvan, Arčon-Obid in Erceg-Stubelj splezajo smer Karakoram Khush v Garda Peak (slika 6). Vstopijo desno od originalnega vstopa in tako smer splezajo prosto (6b, 300m, 7R + 100m do vrha nenavezani). Na sestopu jih ujame dež, ponoči pride v sestopnem ozebniku do velikega snežnega plazu.

29.07. Hladnik z enim članom nizozemske odprave spleza smer Trango Ocean v steni nad bazo. Na sestopu ju ujame dež.

30.07. Dež, počivamo v bazi.

31.07. Dopoldan dež, popoldne sončno, plezamo balvane nad bazo.

01.08. Navezi Erceg-Juvan-Kambič in Arčon-Obid poskusijo ponoviti smer Herpes Kiss v stolpih nad bazo. Kambičeva kot vodilna zdrsne v prvem raztežaju in si huje rani dlan, zato s plezanjem ne nadaljujejo. Popoldne Arčon, Erceg in Obid dostopijo do ABC, Hladnik, Juvan in Koren pa do police pod North Notch pod stolpom Trango, in tam prespijo. Stubelj zaradi slabega počutja ostane v bazi.

02.08. Hladnik, Juvan in Koren splezajo na Little Trango po American route (McMahon-Wharton) (5.10+, 200m, 5R, izstop na 5600mnv, 3h30min plezanja, Hladnik v vodstvu). Arčon, Erceg in Obid pritrdijo statične vrvi za dostop na Sončno polico. Stubelj se povzpne z opremo na North Notch, kjer pričaka ostale. Vsi sestopimo v bazni tabor. Kambičeva opravi treking do baze po stolpom Shipton.

03.08. Popoldne navezi Arčon-Obid-Stubelj in Erceg-Juvan dostopita do ABC z namenom plezanja v stolpu Trango, in tam prespijo.

04.08. Kambičeva zapusti bazo skupaj z enim članom nizozemske odprave. Arčon, Obid, Stubelj, Erceg in Juvan dostopijo do North Notch in se po pritrjenih vrveh povzpnejo na Sončno polico, zadnja dva raztežaja brez pritrjenih vrvi pleza v vodstvu Stubelj. Na polici prespijo. Popoldne Hladnik in Koren dostopita do ABC z namenom plezanja v stolpu Trango, in tam prespita.

05.08. Hladnik in Koren dostopita do North Notch. Ker dežuje in je stena stolpa Trango mokra, Arčon, Obid, Stubelj, Erceg in Juvan sestopijo iz Sončne police. Vsi skupaj sestopimo v bazni tabor.

06.08. Zaradi obilnih padavin se gladina vode v jezeru v baznem taboru dvigne za 4m, zaradi česar moramo prestaviti šotora za kuhinjo in jedilnico višje. Hladnik in Juvan splezata varianto smeri Sadu (prvenstvena varianta tehničnega raztežaja, predlog ocene 6c, 350m, izstop na 4450mnv). Erceg in Obid opravita prvo prosto ponovitev smeri Herpes Kiss v stolpih nad bazo (VII, 380m, izstop na 4450mnv).

07.08. Oblačno in dež, plezamo balvane nad bazo.

08.08. V oblačnem in občasno deževnem vremenu se Obid, Stubelj, Hladnik in Juvan odpravijo na North Notch in iz smeri na Sončno polico odstranijo pritrjene vrvi. Ostali člani dostopijo do ABC in ga pospravijo. Vsi skupaj z vso opremo sestopimo v bazo.

09.08. Delno jasno, sušimo opremo.

10.08. Ohladitev, višje sneži, plezamo balvane.

11.,12.08. Treking iz baznega tabora do Askole.

13.08. Treking in vožnja s terenskimi vozili iz Askole v Skardu. Pot je zaradi zemeljskih podorov večkrat prekinjena. 

14.-17.08. Čakanje na letalski prevoz iz Skarduja v Islamabad.

18.08. Letalski prevoz Skardu-Islamabad.

19.08. Letalski prevoz Islamabad-Dubai-Milan (Arčon, Obid, Stubelj, Hladnik, Koren).

20.08. Letalski prevoz Islamabad-Istambul-Zagreb (Erceg in Juvan).

Zahvala:

Iskreno se zahvaljujemo KA-PZS za finančno podporo odprave. Zahvala tudi PD in AO Nova Gorica, Radovljica, Vipava, Črnuče, Akademski in Kamnik za vso podporo, ki so nam jo izkazali.