Alpinistični odsek Kamnik

Ledeniška naveza. Foto: Žiga Macedoni

Lumpi – prvenstvena

Kako se ne pripravi na vzpon in kako se poplača dolg



Lumpi je nova smer v Vršičih. Ni posebej lepa niti dolga. Verjetno oziroma skoraj gotovo je ne bodo obletavale trume nadobudnih tečajnikov. Ima pa vse nastavke dobre plezalne štorije, ki gre takole:

Nekje v letu 2021 mislim, sva se z Gorazdom na Pipi miru po zajtrku prav počasi obirala in pogovarjala, kaj bi šla plezat. Tisto leto sem bil spodobno našutan in idej mi ni manjkalo. Za ogrevanje sva rekla, da greva Lukmanovo, in ker sem jo že šel, govedo nisem niti vodnička odprl. V smislu, itak sem jo že šel. Potem sva pametovala in hodila in hodila in pametovala. Gorazd pravi, če vem, kje je vstop, in seveda sem se spomnil, da se gre za neko piramido, ker ima smer možnost dveh vstopov. Najdem jaz tam en kot, kjer bi lahko bil vstop. Se lepo naveževa in zarinem. Po kakšnih 10 metrih prvi abzajl, uf čudn, k tega se ne spomnim, pol po naslednih 5 metrih spet en abzajl. Uf čudn, si mislim, ampak pol je bil en klin tik pod neprijetno zajedo, kjer si moral ornk stopit v plato in potem 2-3 metre navzgor do roba. Brez varovanja, ker tam nimaš karkoli kjerkoli dat notr. Splezam in priden vem na lepo sidrišče. Za mano pride Gorazd in nekaj momlja, da tole pa ni IV. Ma je, sam vplezana še nisva, si mislim. Naprej štarta Gorazd v kamin desno in kakšnih 5 metrov po njem in pride nazaj, da tole pa kr šuta in se zamenjava, jaz pol neki borbam tist kamin in na vrhu kamina vidim en lep rogelj z zanko in vponko. O varvane, super in lepo. Naprej po zajedi piham in mal gruntam, da zadnjič pa Lukmanova ni bla tolk težka. In glih nekje nasredi zajede pride mimo Čebular in praša kaj plezava. Po odgovoru, sem slišu samo, osla, ene 100 metrov sta falila. Poparjen abzajlam do Gorazda in skupaj naprej do vstopa. Nič pejva pol Preložnikovo za voglom, in sva šla. Tiste Petkove mi je vse dol padlo. Ampak me je pa kljuvalo in bolelo. Ker jebemu unih 15 metrov bi se pa dalo splezati. Prejel sem zaslužen Odbitek leta. Potem je bila bolniška pavza 2 leti in letos se je poklopilo.

Smer mi seveda ni dala miru, ker dolg je dolg. Malo sem se pogovarjal s kom, mal sem bildal samozavest v Pakli in po plezališčih. Na koncu sem z Nejcem in tečajnikom šel še Desno od Kamenkovega, da vidim, kako se kaj znajdem v skali. Na Pipi je naneslo, da sva z Nejcem Pandurjem sestavila lepo navezo, ki se je vplezala v Lukmanovi (op. da ne bi spet kaj falil 🙂 ). Na vrhu Lukmanove ni bilo debate- Lumpija. In sva jo.

Smer je intenzivna, varovanja v sitnih detajlih skoraj ni (plata, kamin). V plati po kaminu sva pustila en klin.

Glede ocene je bilo nekaj pomislekov, vseeno pa me je bolj zmatrala kot Večerna naslednji dan, zato naj bo zaenkrat V+, z opcijo nižanja potencialnih ponavljalcev :).

Če kdo res ne ve, kaj bi plezal na Pipi, naj jo gre, moj dolg pa je poplačan. 🙂


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime