Alpinistični odsek Kamnik

Jutranje meglice. Foto: Sebastjan Čebular

Bela piramida, Turska gora

V soboto nas je šlo pet pripravnikov AO Kamnik v hribe iskat mraz. Našli smo ga visoko v severnem pobočju Turske gore v smeri Bela piramida in Tschadovi smeri.Pet pripravnikov (Mojca, Florjan, Ivan, Krištof, Špela) nas je šlo 2. marca na Tursko goro čez Belo piramido. Dereze smo si nadeli že po nekaj korakih od parkirišča. V zmernem tempu smo se vzpeli do Okrešlja in pod smer, kamor so vodile mestoma zabrisane stopinje.

Na ta dan smo bili v smeri prvi, zato nas je čakalo kar nekaj gaženja. Ivan in Krištof sta imela največ energije, zato sta z izjemo prvega skoka utirala stopinje za celo četico. V spodnjem delu je bil sneg kar dobro predelan, proti vrhu Bele piramide pa nekoliko manj. Kljub temu smo bili zadovoljivo hitro pod skalno-snežnim delom smeri, kjer smo se prvič navezali. Ivan je poleg že obstoječega klina zabil še enega in se lotil plezanja, ostali štirje pa smo si krajšali čas na sidrišču z malicanjem in brundanjem.

V naslednjem raztežaju smo se povzpeli proti desni po prečki, ki je bila večinoma dobro zasnežena, nad veliko skalo, kjer snega ni bilo, pa smo nekateri uporabili vrvno ograjico iz prusika, drugi pa so mojstrsko stopili na milimetrske stope z derezami, cepina zataknili za pas in z rokami poprijeli za skalo. Še nekaj lažjega terena po snegu in nekajmetrski odsek blago zasneženega skalovja in že smo bili na poti in kmalu tudi na vrhu.

Sestopili smo po Turskem žlebu, kjer je bil sneg večinoma lepo predelan. Pod njim smo še povadili zaustavljanje s cepini in klobaso zašpilili na Okrešlju.