Alpinistični odsek Kamnik

Zeleniške špice. Foto: Sebastjan Čebular

Cinca Marinca – Planjava , J stena

Kompaktna skala južne stene Planjave in topli dan vseh svetih je bila prava odločitev, na vrhu sem se veselil uspeha po preplezani smeri Cinca Marinca, 7c, 300m.V prvem raztežaju so Zeleniške špice še zakrivale prve jutranje žarke, kmalu zatem pa sva z Borom prav tja do zahoda plezala v kratkih rokavih. Izjemen dan!

Po poizvedovanju, koliko je bilo prostih ponovitev smeri, sem ugotovil, da je bila moja druga. Janez Miklavčič je smer preplezal že pred leti, vsi ostali poizkusi pa so bili neuspešni. Če pa ima kdo še kakšno informacijo več, naj prosim sporoči!

Takoj, ko naju je obsijalo sonce, sta naju čakala težka raztežaja (7b+ in 7c). Po mojem mnenju je prvi raztežaj nekoliko lažji (7b), takoj iz sidrišča je srednje težek bolder, sledi plezanje po odličnih luknjah do sidrišča. Boru je detajl smeri delal kar nekaj problemov, vendar mi je približno razložil, kako bi se raztežaj dalo preplezati, in s pravo izbiro stopov in zaupanjem na malih oprimkih se mi je uspelo na vrh prebiti na flash. Naslednji trije raztežaji so bili prav lepi. Ves čas sva plezala tako, da sva s pomožno vrvjo za seboj vlekla nahrbtnik z vodo, hrano in oblekami. Naslednji raztežaj pa je ponudil pravo presenečenje. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem ugotovil sekvenco gibov in prestavanja nog. Že sam bolder bi sam po sebi imel oceno 7A ali več. Z nekaj dretja in razparanima blazincama na sredincu in kazalcu mi je v uspelo, ta raztežaj si zagotovo zasluži oceno 7c. Meni osebno je bil najtežji. Sledil je raztežaj 6a in še zadnji 7b+. Nekako sem si želel vzdržljivca,  ampak ne, spet bolder z dodatkom krušljive skale pred in po detajlu.                                                                        Ravno, ko sem se spet podal v detajl, sem iz doline zaslišal krike in vpitje Kamničanov, ajde oražm, ale…  To mi je vlilo zagona in še z novo razparano blazinico na drugi roki  sem v pozdrav vpil in mahal z vrha raztežaja. Naslednja raztežaja imata dve varjanti, midva sva šla po desni. Predzadnji raztežaj je zanimiv in čudnih prehodov, zadnji raztežaj pa tik pod vrhom še enkrat preseneti – 6b na peto po krimpih in kloci – ma zakon, sva kar utrujena!                                                                      Spustiva se po vrvi, smer je v celoti navrtana in opremljena za spuste. Ocene po raztežajih si sledijo: 5c,6c,7b,7c,6b,6b,6c+,7c,6a+,7b+,7a,6b+. Da se ocene ustalijo pa bo potreben še vsaj kakšen uspešen vzpon.

Zarja izgublja svoj sijaj, malo še posediva, ooo kakšen mir!


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime