Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
Kamniški hribi 2, foto: Urban Novak
Kijaj Nala 1, foto: Urban Novak
Kijaj Nala 2, foto: Urban Novak
Kijaj Nala 3, foto: Urban Novak
Ledno plezanje 1, foto:
Bivakiranje na Kalškem grebenu (2014), foto: Brane Malus
 

Članki

Avtor/ica: Zdenka Mihelič, ponedeljek, 8. maj 2017, ogledov: 1289

Pod Trato

V soboto, 6. maja, smo se tečajniki alpinistične šole AO PD Kamnik in inštruktorji odpravili na vajo pod Trato, kjer smo zabijali kline, iskali primerna mesta za premična varovala, vadili vozle in postavljanje sidrišč, se učili pravilnega gibanja naveze in se spuščali po vrvi.

Dan je obetal lepo vreme pod vršaci kamniških gora, in čeprav se je popoldne pooblačilo, smo dobro izkoristili dan za utrjevanje obstoječega in pridobivanje novega znanja.

 

Pod Trato smo se tečajniki porazporedili v naveze po dva in na petih deloviščih delali vaje in se učili.

Pri vodji šole Tadeju smo iskali primerne razpoke za zabijanje klinov in zatikanje drugih premičnih varoval (metuljev, zatičev, tricamov, hexov ...). Ko je bil klin dobro zabit, se je marsikdo zelo namučil, da je spravil klin iz razpoke. Tadej nam je ob začetku vaje pod Trato tudi razložil in pokazal, kako razporediti opremo na pasu oz. sebi.

Florjan in Jan sta poskrbela, da smo ponovili vse vozle in jih pravilno izdelali, pokazala pa sta nam tudi kakšen trik, kako še lepše in lažje izdelati kakšen vozel.

Uroš je imel čez delovišče s sidrišči. Ponovili smo, kdaj se navezati, kako pravilno postopati, kako se zavarujeta plezalca na sidrišču in kako varujeta, spoznali kakšna sidrišča poznamo in katera bomo mi uporabljali pri plezanju.

Vodja tokratne vaje Jure je bedel nad gibanjem naveze. Kar smo spoznali pri Urošu, smo pri Juretu udejanili v praksi in nadgradili z dodatnimi informacijami: varovanje prvega in drugega v navezi, varovanje na polbičev vozel, pravilno vpenjanje vmesnega varovanja pri plezanju, izdelava sidrišč, izdelava samozateznega francoskega vozla in plezanje navzdol.

Na petem delovišču je bil Simon, pri katerem smo se spuščali po vrvi. Seveda nam je pred tem razložil vse potrebne postopke varnosti in pravilnega ravnanja pri spustu po vrvi.

 

Strinjali smo se, da je bil Tadejev predlog, da bi dan preživeli v objemu gora, odličen. Bližina Kogla, ki je s svojo steno bdel nad Trato, pa nam je že dala misliti, kam nas bo vodila tura konec maja.

 

 

Zdenka MiheličKomentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki