Kamniški hribi 1, foto: Urban Novak
Kamniški hribi 2, foto: Urban Novak
Kijaj Nala 1, foto: Urban Novak
Kijaj Nala 2, foto: Urban Novak
Kijaj Nala 3, foto: Urban Novak
Ledno plezanje 1, foto:
Bivakiranje na Kalškem grebenu (2014), foto: Brane Malus
 

Članki

Avtor/ica: Žiga Oražem, nedelja, 28. maj 2017, ogledov: 1674

Planjava in neobiskani biseri

Maj je tu stene kličejo!

Okoli prvega maja, smo se ogrevali v stenah Paklenice.
Z Žigom Rozmanom sva plezala smer infinito, najdalšo smer v pakli 355m :D
Naslednji dan sem z Borom Levičnikom preplezal smer Gaz, zelo konstantna smer, zelo pokonci in pomojem mnenju vsebuje najlepši 6c in 6b med večraztežajnimi smermi.
Za piko na i pa sva šla z Andrejom Grmovškom še cmer Cvrčev Stup. Detajl smeri si deli s smerjo Funkcija, vsi ostali raztežaji so pa neopremljeni in ponujajo zelo kvalitetno trad plezanje. So mesta, kjer se je potrebno bolj napeti kot v "detajlu" smeri.

Frikanje je del plezanja v katerem neskončno uživam, vbistvu je pa to še dobra priprava za hribe.

Zadnji vikend maja je tu  in s Tjašo Jelovčan sva se podala v Planjavo. Vsako jutro ko stopim na balkon je to prvi hrib, ki mi stoji pred očmi. Sicer so smeri kratke ampak ravno zaradi tega jih lahko med seboj povezuješ in se res odlično naplezaš. Od napolitank do skritih biserov.
začela sva v Večerni smeri (vstopna varjanta kratkohlače) in nadeljevala v Metuljevo poč. 100 meterski monolit se mi pred očmi odpre vsako zimo, ko plezam wisakovo grapo.
Smer začneš v vpadnici smeri Ritka(zelo očitna poč), ta se bo do naslednjič ravno posušila. Plezaš rahlo desno po ploščah potem pa še preden postane preveč krušljivo prečiš v poč na levi. Po poči greš do rahle kotanjice in na levi urediš sidrišče. Sledi zanimiva prečka v levo mesta za varovanja so. takoj na zečetku prečkaš neko novo smer na svedrovce? Levo od smeri Ritka je nekdo naboral novo smer? Zgleda kar zanimivo , nisem pa še zasledil, da bi jo kdo splezal ali ocenil? info dobrodošle.
Po prečki sledi biser smeri. 40m off width poči, kjer je priporočljivo imeti #4 BD, če tega nimaš je koleno rit in komolec dovolj, vmes so 3-je klini. 
To je bil tudi zadnji cug tega dneva kateri naju je navdušil. Po mojem mnenju težave smeri ne presegajo 6+.
Želim si čim več takšnih dni v letošnjem letu in upam, da bodo klasično splezane smeri ostale takšne kot so.
Saj ravno nenavrtane smeri iz plezalca izvabijo največje veselje, zadovoljstvo in pomirjenost med samim plezanjem kot tudi na vrhu.
cvrčev stup

prečka v smeri metuljeva poč

off width cugKomentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi!
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.
Iskanje med članki