Alpinistični odsek Kamnik

Planjava s Kamniškega dedca. Foto: Žiga Macedoni

PATAGONIJA 2017

Devetega januarja smo se Žiga Oražem, Ambrož Bajde in Matej Mučič odpravili iz Milanskega letališča proti Patagoniji. Naš cilj je bil prosto preplezati smer Old Smugler v Poincenotu in priti na vrh Fitz Roya, plus preplezati še kakšno krajšo smer.
Pred dnevi smo se vrnili da povemo svojo zgodbo.Devetega januarja smo se Žiga Oražem, Ambrož Bajde in Matej Mučič odpravili iz Milanskega letališča proti Patagoniji. Naš cilj je bil prosto preplezati smer Old Smugler v Poincenotu in priti na vrh Fitz Roya, plus preplezati še kakšno krajšo smer.

Leteli smo v Sao Paulo-Buenos Aires-El Calafate in nato z busom v El Chalten pod prečudovite Patagonske igle. Prva stvar ki jo čutiš ob prihodu v malo mesto je veter! Le ta pa piha in piha, včasih bolj, včasih še bolj in tudi ne neha! Le poredko se odloči mirovati. V tistih mirnih trenutkih smo tudi mi iskali svoje priložnosti v tako imenovanih oknih lepega vremena. This is our window for climbing! But after all it was just shit hole.

Pričakovali smo veliko več plezanja v hribih kot smo ga izskusili.

Ampak nič zato Mesto z okolico ima ogromno za ponuditi. Balvanov je tisoč. Plezališča le streljaj od hostla, več raztežajne smeri tudi. Predvsem smo se osredotočili na balvaniranje, družba dela svoje. Lokalci so zelo odprti ljudje, tudi vsi ostali plezalci smo se prav hitro ujeli v to njihovo pozitivno energijo, pitje mate-ja, navijanja, spotanja in učenja potrpežljivosti.

Cilje v iglah smo si morali prilagajati glede na vreme. Po več neuspehih nam je uspelo preplezati Poincenot 3002m! Preplezali smo smer Whillans-Cochrane 550m 5+ 70° M6+. Od šotora do šotora smo rabili 21ur, za samo smer pa 8ur.

Glede na razmere kakšne ponuja Patagonsko vreme je bil za nas to velik dosežek. Katerega smo bili zelo veseli!

Samo v znanje, v letošnji sezoni Cherro Torre še ni bil osvojen, Fitz Roy samo po smeri Supercanaleta. Zadovoljiti se je bilo z nižjimi vrhovi, predvsem mix lažjimi smermi. Skalno plezanje visoko v iglah letos še ni bilo možno.

″This was the most enduring of seasons in Patagonia. The smallest of peaks, leeward outliers of the massif, became our projects as the ferocity of the storms relented little.″ Benjamin Erdmann

Pred dnevi smo se vrnli da povemo svojo zgodbo.

Vse je samo o plezanju, o pa kaj še! Druženje, spoznavanje, igranje čanča, plesanje tanga, pitje ferneja, vamos!, okušanje mate-ja, disko, hoja po označenih poteh, slackline, highline, asado, igre kock, tarock, kendama, madafakr, nova prijateljstva…

Patagonija nam je dala veliko, predvsem pa dobro lekcijo o potrpežljivosti!

 

Predstavitve naše male odprave bodo kmalu na sporedu.

Zahvale za sponzorstvo gredo:

PD AO Kamnik

Prima Plast d.o.o.

Prevozništvo Vrankar

Lisac d.o.o.

Transport Jerman d.o.o.

BAUTA skletne hiše d.o.o.

GGE d.o.o.

Jernej Lanišek sp.