Alpinistični odsek Kamnik

Pripravljen na akcijo. Foto: Sebastjan Čebular

Začetni alpinistični tečaj v kopni skali – Kamniško sedlo

Od 7. do 11. julija je na Kamniškem sedlu zopet potekal začetni alpinistični tečaj v kopni skali. Udeležilo se nas ga je 22 tečajnikov in 11 inštruktorjev iz vse Slovenije. 

Kamničane smo zastopali tečajnice Saša, Katja in Monika, inštruktorje pa Matej Kladnik, Marko Petek in Matjaž Šerkezi. 

Plezali smo v stenah Brane, Planjave in Male Rinke, ena naveza pa je prečila tudi greben Zeleniških špic. Vreme je bilo na trenutke že kar kičasto, saj je bilo v petih dneh komaj mogoče zaslediti kakšen oblaček. Inštruktorji so nam v praksi pokazali nameščanje različnih vmesnih varovanj, zabijali in izbijali smo kline ter se učili nameščati metulje in zatiče. Izdelovali smo tudi najrazličnejša sidrišča, inštruktorji pa so nas poučili o uporabi le-teh. Ob večerih so nam predavali o različnih alpinističnih temah. Poslušali smo predavanja o opremi, vremenu, liku alpinista, orientaciji, skicah in alpinistični šoli v Nepalu. Največ težav nam je tečajnikom povzročalo izbijanje klinov, tako da so stene okrog Kamniškega sedla sedaj bogatejše za kar nekaj kovine. Zaradi padajočega kamenja pa je tudi melišče pod kočo zadnji dan izgledalo večje.

Letošnji tečaj si bomo zapomnili po dobri organizaciji, sončnem vremenu, odlični hrani, lepem plezanju in super družbi. Zahvala pa gre prav vsem inštruktorjem, ki ste z nami delili svoja znanja in izkušnje. »Fajn je blo!«