Alpinistični odsek Kamnik

Norveški fjord. Foto: Žiga Macedoni

AŠ TURA 2: ČRNI KAL – ŠPORTNO PLEZANJE

V soboto smo se tečajniki AŠ 2023/24 v vodstvu Nejca Štebeta prvič odpravili plezat v Črni Kal.Zaradi dokaj slabega vremena naprej nismo vedeli ali bo tura potekala v soboto ali nedeljo. Po celem tednu spremljanja vremenske napovedi in slik, smo izbrali soboto. Zjutraj smo se odpravili proti Črnemu Kalu in držali pesti, da ne bo dežja. 

Porazdelili smo se po petih avtomobilih, saj nas je bilo skupaj 19, 14 tečajnikov in 5 alpinistov. 

Stacionirali smo se v sektorju D, kjer smo si najprej nadeli čelade. Potem smo na hitro ponovili osnove vezave na pas, vozlov in varovanja. Skupaj smo se tudi ogreli, porazdelili v dvojice in začeli z delom.

Cel dan smo vadili varovanje plezalca od zgoraj, podajanje in pobiranje vrvi, plezanje in vpenjanje v komplete, uporabo reversa in spuščanju plezalca. 

Ko smo se malo utrudili, smo čas izkoristili za malico, potem pa smo nadaljevali še s plezanjem v vodstvu. Nejc in Maja sta nam pokazala tudi par možnih napak pri padcu, ki lahko pripeljejo do nepotrebnih poškodb. Kdor je hotel pa je lahko poskusil tudi pasti, predvsem pa začutiti razliko med statičnem in dinamičnem padcem.

Vreme je zdržalo, imeli smo celo malo sončka. Na poti do parkirišča pa je z neba padlo par kapelj. Naredili smo še skupinsko fotografijo in se odpravili jest. Za zaključek smo naredili še analizo ture.

Hvala Nejc, Maja, Klemen, Franci in Špela!

 


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime