Alpinistični odsek Kamnik

Kamniško sedlo. Foto: Sebastjan Čebular

AŠ Tura 2: Črni Kal – Športno plezanje

Tečajniki AŠ 2022/23 smo se v vodstvu Žige Oražma in Blaža Primca odpravili prvič plezati v skalo Črnega Kala.Nedelja zjutraj, pa še budilka zvoni, to pomeni le eno: danes bo super dan. Megleno in hladno jutro večini tečajnikom pri odgrinjanju rolete ni prineslo optimističnih občutkov. A za razliko smo se Tuhinjci prebujali v sončno jutro in smo vedeli, da nas danes vremenarji zares niso pustili na cedilu.

Druščina devetih tečajnikov in dveh alpinistov si je namenila skupni cilj na primorskem v stenah Črnega Kala. Zatočišče smo našli v jutranje hladnem sektorju C2 in svojimi kompleti in vrvmi ne-nalašč blokirali dobršen del sektorja širši plezalni javnosti.

Blaž je na začetku poskrbel, da smo plezanje začeli ogreti in hkrati malo razočarani nad svojo raztegljivostjo. Nato smo si nadeli pasove, čelade, varovalne ploščice in začeli z delom. 

Skozi celoten dan, smo gradili na znanju varovanja plezalca, podajanja vrvi, pobiranja vrvi in spuščanju plezalca. Varovali smo tako z varovalnimi ploščicami, kot tudi z aktivnimi samozateznimi napravami. 

Ko nas je že nekajkrat navilo in so roke potrebovale malo počitka, je Žiga izkoristil čas za predavanje o prevezovanju. Prikazal nam je dvoje načinov prevezovanj: klasični način (širok obroček) in alternativni način (ozek obroček  ali limanec). Nato smo tečajniki poskušali manevre čim bolje posnemati in čimprej osvojiti.

Za piko na i in češnjo na torti smo si po lastni želji odločili preplezati še kakšno smer in nato zaključili z današnjim dnem. Blaž nam je za konec pokazal še različne vrste sistemov, pravilno vpenjanje in razvrstitev opreme na pasu (sistemi spredaj, matičarke zadaj).

Zadnji sprehod do avtov je poskrbel še z lepim razgledom na morje, nato podrsavanjem dna avtomobila ob grob makadam in počasi skok v nov teden.

Proti domu smo se odpravili z nekoliko utrujenimi rokami, a dobrega timskega duha in optimizma, da ko bomo veliki, bomo plezali vsaj tako dobro kot Žiga.

Hvala Žiga in Blaž!

PS: Pozabili narediti skupinsko fotko.

Primož Zore


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime