Alpinistični odsek Kamnik

Norveški fjord. Foto: Žiga Macedoni

Bojne Rane

V četrtek, 13.10.2022, sva se z Žanom Hrastovcem odpravila v Severno steno Kompotele z namenom ponoviti smer Bojne rane VI, 300 M, ki sta jo Žiga Oražem in Matej Benkovič kot prvenstveno smer preplezala 8. avgusta 2020.V severno steno Kompotele mi je pogled uhajal ob vsakem obisku Kamniške Bistrice in vsakič sem si rekel, “ko bom suveren grem pogledat.” Nekaj tednov nazaj sem našel Oražmov članek o prvenstveni smeri Bojne rane, ki sta jo preplezala z Matejem Benkovičem 8. avgusta 2020 in sem si takoj rekel, tole je pa lepa linija, čas je da se preizkusim.

Z Žanom sva se dogovorila da zarineva v četrtek. Štartala sva iz parkirišča pod Kurjo dolino in se podala v grapo Veliki Krvavec. Na delu, kjer se grapa začne ožiti, sva prestopila desno na greben, kjer je pot označena z možici. Prispela sva na melišče pod Majino smerjo in se po ruševju prebila do roba grape Jermenci, po 15 minutah iskanja opazila možno pot in kmalu sva bila pod smerjo.

Žreb pade name in zarinem, v smeri naj bi bila dva stara klina, ki pa jih zaradi nečloveške koncentracije, ki se je porodila iz želje po preživetju, na žalost nisem opazil, sem pa na štantu pustil Singing rock profilni klin (kupljen z namenom da ga primerjam z profilci  MG Metal). Žan se požene v naslednji cug, štanta na macesnu, nato potegneva štajerca po travnati prečki na vrh stebra, kjer naj bi se začela dobra plezarija po kompaktni skali. Izkazalo se je, da je skala do vrha smeri res kvalitetna z izjemo dveh malih prečk, ki pa tudi niso pretirano krušljive.  Ključen raztežaj po zajedi je res top plezarija, oba klina ki sta jih pustila Žiga in Matej pa sta na odličnih pozicijah. Zadnji, izstopni 60 m raztežaj sva iz previdnosti pred prekomernim trenjem razdelila na dva dela, potegnil sem 10 m prečko v levo, štantal in nato izplezal do vrha, kjer se odlično štanta na ruševju. Nato sva hitro skočila na vrh Kompotele in po drugi strani navzdol do planine Jezerca, kjer naju je čakala moja boljša polovica Katja in naju odpeljala nazaj do avta.

 


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime