Alpinistični odsek Kamnik

Pozdrav soncu. Foto: Žiga Macedoni

Fotografska razstava

Član Alpinističnega odseka Vladimir Habjan bo imel fotografsko razstavo.Obveščamo vas, da bo imel član Alpinističnega odseka Kamnik Vladimir Habjan razstavo gorniških fotografij v Ljubljani. Otvoritev bo v sredo, 13.9. ob 18. uri v Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino, Kotnikova 6. Razstava bo odprta do 4.10. vsak dan od 8. do 16. ure.

O avtorjuVladimirja Habjana že skoraj vse življenje spremljajo hribi. Odkril mu jih je oče v rani mladosti in že takrat je začutil utrip narave in gora. S sedmimi leti se je vključil v delo Planinskega društva Ljubljana-Matica, bil pri desetih prvič na Triglavu, že prej na Grintovcu in Kočni. Danes deluje kot planinski vodnik v vodniškem odseku ljubljanskega društva, kot alpinist v alpinističnem odseku Planinskega društva Kamnik in kot gorski reševalec v postaji GRS Kamnik. Najljubši mu je manj znan gorski svet, kjer ni markacij in kamor zaide malo ljudi. Izziv so mu stare pastirske, lovske, vojaške poti, neobičajni pristopi na vrhove … Preplezal je nekaj slovenske klasike, v hribe pa hodi tudi pozimi. S hribi je pravzaprav zasvojen.Od malega piše, o planinstvu pa zadnjih dvajset let. Objavil je več kot 300 člankov s planinsko tematiko v različnih slovenskih časopisih in revijah. Je avtor gorniškega vodnika Manj znane poti slovenskih gora, Sidarta, 1999, urednik in soavtor učbenika Gibanje v zahtevnem gorskem svetu, PD Ljubljana-Matica, 2000, urednik izbranih Tumovih Planinskih spisov, založba Tuma, 2000, soavtor izletniškega vodnika Naravne znamenitosti Slovenije, Sidarta, 2001, avtor Zimskih vzponov v slovenskih gorah, Sidarta, 2003, soavtor planinskega vodnika Kamniško-Savinjske Alpe, Planinska založba, 2004, in soavtor izletniškega vodnika Tržič, Planinska založba, 2006, pripravlja pa še nove vodnike. Od leta 2001 je odgovorni urednik Planinskega vestnika. Fotografira bolj v zadnjih letih; slike so nadomestili diapozitivi, od leta 2004 pa se ukvarja tudi z digitalno fotografijo. V časopisih, revijah, koledarjih, prospektih in knjigah so mu objavili več kot 700 fotografij. Prvo samostojno razstavo z naslovom S poti po slovenskih gorah je imel leta 2004 v knjižnici Prežihov Voranc na Viču v Ljubljani, kasneje pa jo je nekoliko dopolnjeno postavil še v Trzinu in na Reki.

»Fotografiranje v gorah ni preprosto, saj so razmere tam zahtevne (slabo vreme, težka oprema, aparat ni vedno pri roki, ampak je v nahrbtniku … na težje/plezalne ture pa fotoaparata pogosto niti ne vzamem). V gore se nikoli nisem posebej odpravil samo slikat, pač pa sem na svojih turah vmes poskušal ujeti kak trenutek ali motiv, ki se mi je zdel zanimiv. Treba je bilo veliko časa in veliko poslikanih filmov, da je nastala tudi kakšna slika, ki se mi je zdela "primerna" tudi za druge. Slike mi danes niso samo lep spomin na prehojene poti, pač pa odsevajo tudi mnoga trenutna razpoloženja v naravi in v gorah, pa naj bo to v megli, snegu, zahajajočem soncu ali jesenskih barvah … Z razstavami poskušam nekaj teh poti in razpoloženj prikazati tudi drugim.«

Izbor fotografij: Žare ModlicObdelava fotografij: Marko Prezelj in Fotoformat LjubljanaIzdelava fotografij: Fotoformat, LjubljanaOblikovanje zloženke: Emil PevecPriprava in tisk: Schwarz, LjubljanaFinančna pomoč: Elektro Slovenija, d. o. o.


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime