Alpinistični odsek Kamnik

Ledeniška naveza. Foto: Žiga Macedoni

Kamnik v Cogne

Od 17.1.-21.1.2024 se nas je 13 alpinistov in pripravnikov podalo v doline, kjer led plezajo 5 mesecov.V sredo ob 1:00 smo vsi zbrani in že na poti. Zjutraj prispemo v sveže zasneženo mestece Cogne. Namestimo se v apartmajih Residence chateau royal. Že v avtomobilih smo se razdelili v naveze in tako se po prihodu odpravimo v ledne klasike kot so Monday money, Thoule, Valmiana in Casscada di Patri.

Po burnem večeru in kratki noči nas nič ne ovira, da se ponovno odpravimo v dolino Lillaz in Vallnontey. Tako se je nadaljevalo iz dneva v dan. Razmere so bile dobre, kljub temo, da domačini pravijo, da je manj ledu kot običajno! Nekateri slapovi in sveče res niso ponujali sproščenega plezanja ampak vedno se za svečo najde mix ali dva, ki ponudita višji prehod v svečo in je tako varneje.

Vsaj moj cilj je bil preplezati čim več kombinirano lednih smeri. Tako sva z Žigo Žebaljcem opravila vzpone v:

Gelati no thanks M7/wi3, Stella article M6/wi4, Sentinel ice M6+/wi4, La favola di Alice M7/wi5, Pattinaggio artistico dry M6/wi4 in za konec še Hard ice on the rock dry M8/wi4. Miksi so povečini vsaj delno opremljeni s svedrovci. Še dobro, da sva z Žigom pred taborom dovolj orodjarila in sva bila tako vplezana v mixe.

V času tabora smo skupaj opravili preko 50 vzponov. Za nekatere je bila to prva izkušnja po opravljenih tečajih lednega plezanja v alpinistični šoli in so tako pridobili nekaj kilometrine za naprej.

Slapovi so povečinoma opremljeni z navrtanimi sidrišči in tudi opremljeni za spuste. Večkrat pa je bolje narediti svoje sidrišče ali pripraviti abalakov za spust in se tako izogniti gneči v bolj plezanih slapovih.

Vem, da smo se imeli dobro in tako bo letošnji tretji obisk zagotovo dobil še kakšnega v prihodnjih letih, čeprav sam menim, da bo treba še kam drugam po nove izzive in spoznavanje še drugih lednih destinacij po evropi!

Preplezali smo pa še:

Monday money wi4+, Cascada di Patri wi3, Cascade del Thoule wi3, Valmiana wi3, Pattinaggio artistico wi3, Etutto relativo wi4, Lillaz gully wi4+, Sentinel ice wi4, Vertigine di porcellana wi3, L`Eau des cristaux wi4, Per un amico wi3+, Il sentiero del Troll wi3, Candelabro del coyote wi4 in Levure wi4.

Ledni tabor je odlično organiziral Žan Šmid. Na taboru pa smo bili še Maja Šlebir, Mojca Zajc, Gorazd Žagar, Žiga Macedoni, Klemen Romšak, Florjan Lajmiš, Primož Zore, Domen Lipovšek, Marko Baloh, Matej Vrankar, Žiga Žebaljec in Žiga Oražem

Žiga Oražem


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime