Alpinistični odsek Kamnik

Pozdrav soncu. Foto: Žiga Macedoni

Ledeniški tečaj / tura v Visokih Turah

Za noč čarovnic smo po treh letih uspešno izvedli dvodnevni ledniški tečaj pod avstrijskim najvišjim vrhom Grossglocknerjem.Tokrat nam je bilo vreme RES naklonjeno. Precej številčna skupina se nas je v nedeljo odpravila iz Kamnika proti Visokim Turam, kamor smo prispeli v jutranjih urah. Pozdravilo nas je sonce in modro nebo brez oblačka.

Pot nas je vodila iz parkirišča nad Kals-om najprej do koče Studlhute, kjer smo pustili “spalno” opremo in nato nadaljevali po normalki v smeri orlovega gnezna. Temperature so bile precej poletne, zato smo do koče Erzeg-Johann kar pošteno “švicali”. Višje pa nas je rahel veter ravno prav hladil, tako da smo v prijetnem tempu v navezah pot dva ali tri okoli tretje ure popoldne dosegli vrh.

Po obveznih “sebkih” smo ob spremljavi zahajajočega sonca tudi supešno sestopili, s tem da s(m)o eni malo več fotografirali, nekateri pa se malce bolj ukvarjali s svojimi želodci. A na koncu smo vsi uživali romatiko v soju zvezd in čelnih svetilk.

Zimska soba nam je nudila dobro zavetje in prijeten počitek, tako da smo se drugi dan že zarana odpravili pod greben Glocknerwand, kjer smo nekaj ur v super razmerah trenirali tehniko reševanja iz ledeniških razpok. Zagnanost je bila velika, želja po znanju prav tako in izplen tega dneva je bil, da niče ni ostal v “špaltni”. Ko smo bili zadovoljni z delom, smo se vrnili do koče, pobrali še ostalo opremo in odbrzeli v dolino.

Sledila je analiza ob preprotrebni hidraciji in dopolnitvi izgubljenih kalorij, najprej na parkirišču, nato pa še v domovini, kjer smo si tudi privoščili zasluženo toplo večerjo.

Zaključimo lahko, da je ledeniški tečaj uspel, da smo se vsi kaj novega naučili, predvsem to, da je za gibanje na takšnih terenih potrebna kilometrina 🙂


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime