Alpinistični odsek Kamnik

Ledeniška naveza. Foto: Žiga Macedoni

Podaljšan vikend na prelazu Falzarego

Za podaljšen vikend smo se odpravili na prelaz FalzaregoV petek popoldne se štirje dobimo pred Lidlom v Radovljici, saj smo že marca naročili lepo vreme za podaljšan vikend v Dolomitih. V Dolomitih smo z izjemo Gala bili prvič in že ob pogledu na hribe iz avta so se nam cedile sline.

V soboto se zmerno spočiti zbudimo v sončno jutro in po dolgem zajtrku le ujamemo ritem in krenemo iz prelaza Falzerego proti gorama Averau  in Punta Dallago, kjer je vsaka naveza izbrala svojo smer. Gal in Meta sta šla v Punta Dallago smer Via della vipera (150m, IV+), kjer je Meta dosegla prvi alpinistični vzpon. Jaz in Marjeta pa sva šla v steno Monte Averau-a smer Alvera (175m, V-), ki je presenetila z zelo lepo in zračno prečko. Ker se je na vrhu vreme malo skisalo, sva hitro sestopila in nato skupaj z Galom in Meto sestopili mimo travnikov polnih rož in zaključili dan z zgodnjo večerjo in lenarjenjem, kjer sta se nam pridružila tudi Jaka (AO Cerkno) in Hana (AO Kranj), ki sta ta dan preplezala veliko več.

V nedeljo se zbudimo še v lepši dan in prej krenemo proti prelaz Falzarego. Gal in Meta sta se odločila raziskovati brezpotja po pobočju Sass de Stria in športnem plezanju v njenem vznožju, katere ocene gredo (vsaj po vodniku) do 7b. Jaz in Marjeta pa sva zaradi informacij Jakata in Hane o fantastični skali odšla v steno Lagazuoija smer M. Speciale (300m, VI-). Smer ni razočarala, drugi raztežaj je bil resnično zelo lep, vendar prav tako zgornja težja raztežaja, ki se ju večina ogni zaradi prej dveh podrtih trojk in malo manj pogostem varovanju (škoda). Sonce je bilo zelo močno in kar hvaležno smo popoldne namočili noge v zajetje vode in ohladili razgrete glave.

V ponedeljek smo planirali vzpon po normalki na Tofano di Rozes, saj vsi razen Gala še nismo bili prek 3000m. Vrh je postregel z zelo lepim razgledom, ki smo ga nato plačali s sončno pripeko pri sestopu, a smo vroč dan obrnili na bolje s preplačano pico v Cortini.

Zadnji dan (torek) smo se odločili, da bomo dan začinili le s frikanjem v Cinque torri, ki s svojo markantno impozantnostjo privablja gručo obiskovalcev.

Podčrto smo sklenili, da smo dobro izkoristili podaljšan vikend in da se še vrnemo sem.

Priporočamo!


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime