Alpinistični odsek Kamnik

Kamniške Alpe. Foto: Sebastjan Čebular

Prva alpinistična tura AŠ AO Kamnik

Končno smo povohali pravo skalo. Kladiva so pela kot v kovačnici in na trenutke smo se počutili kot “čist ta hudi” gverilci, ki se po vrvi spuščajo v neskončna brezna na svojih misijah.Končno smo povohali pravo skalo. Kladiva so pela kot v kovačnici in na trenutke smo se počutili kot “čist ta hudi” gverilci, ki se po vrvi spuščajo v neskončna brezna na svojih misijah.

Pa smo dočakali dan, ko smo pridobljeno znanje, izdelavo sidrišč na omarah na ferajnu in na lokalni prečki na Perovem, preizkusili na prvi alpinistični turi.
V soboto, 18.5.2024 ob 7. uri smo se zbrali pred Kulturnim domom v Kamniku. Porazdelimo se po avtomobilih in že hitimo dogodivščinam naproti.
Pripeljemo se do spodnje postaje žičnice za Kokrško sedlo in se takoj odpravimo na pot do našega današnjega učnega poligona Pod trato.

Prava idila in pravi prostor pod Koglom za učenje in preizkus osvojenega znanja. Za začetek smo se dobro namučili z nameščanjem klinov pod budnim očesom izkušenega inštruktorja Marjana Kregarja. Seveda še tako dobro nameščen klin….vsaj tako se nam je zdelo… je Marjan pregledal in podal mnenje z “zadržkom”. In klini so spet peli in ječali pod neusmiljenimi udarci kladiva. Sledilo je izdelovanje sidrišča, plezanje naveze in potem spust po vrvi, takozvani “apzajl”.

Nejc je spremljal plezanje dveh navez naenkrat, za kar je odlično izkoriščal nameščeno vrv na kateri je bil pripet. Matej pa je spremljal in podajal nasvete pri spustu z vrvjo.

Sledila je analiza in obnova osvojenega znanja. Načeloma smo zadeve naredili bolj ali manj uspešno, vendar strahovito počasi. Tolaži nas seveda dejstvo, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Zato se že veselimo naslednjih tur.

Nekaj se nas je odločilo za poglobljeno analizo pri Jurju v Kamniški Bistrici. Ob regeneracijskem hmeljevem napitku smo skoraj z odprtimi usti poslušali Marjanove prigode s Himalajskih vršacev in plezalne vzpone s priznanimi aplinisti (npr. Frančkom Knezom). Hudo zanimive zgodbe in izkušnje starejših alpinistov lahko s pridom uporabimo pri svojem udejstvovanju v aplinizmu. Hvala za vse modrosti in nasvete.


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime