Alpinistični odsek Kamnik

Zeleniške špice. Foto: Sebastjan Čebular

Prva ponovitev Direktne v Šplevti

Z Matejem Vrankarjem sva 6. 11. 2022 opravila prvo ponovitev smeri Direktna v Šplevti, ki so jo 17. 10. 2022 prvi preplezali Andrej Jež, Gregor Kristan in Žiga Rozman.Z Matejem Vrankarjem sva 6. 11. 2022 opravila prvo ponovitev smeri Direktna v Šplevti, ki so jo 17. 10. 2022 prvi preplezali Andrej Jež, Gregor Kristan in Žiga Rozman. Vstopila sva levo od bele rampe, kjer sva dva raztežaja iskala prehode do spodnjega dela podstavka nad jamo. Pognala sva se do roba stene in se povzpela do najvisje točke podstavka.

Vstop v smer je 10 metrov nižje, kjer se desno od sivo-belih plat začne razčlenjen svet. Če stopiš par korakov nazaj opaziš markantno zajedo 2 raztežaja višje, naravnost nad vstopom. Po 15 metrih plezanja je v manjši zajedici klin. “Kle’j klin prou sva” se zaderem Mateju. Med plezanjem opazim ledeno svečo in upam, da bo kmalu sonce, ker me že malo nohta.

Prve dva raztežaja sva združila. Pod glavno zajedo se je treba držati bolj levo, drugače te hitro potegne na desno, kjer je na pogled lepa ampak težavna manjša zajedica, kjer ni možnosti dobrega varovanja. V 5. raztežaju, kjer se da varovati na ruševju, je skala na dveh delih malo slabše kvalitete. Ko izplezaš na desno v spodjedeno grapo je na desni odličen prostor za sidrišče. Nato sledita še dva raztežaja do zadnjega problema, kjer sva v majhni lopi pod zajedo pustila profilni klin. Na vrhu raztežaja sem prečko v desno potegnil 5 m previsoko, Matej pa je sledil originalni smeri. Skala je odlična z izjemo dveh mest, ki sem jih opisal.

Izstopila sva, ko je za nama sonce zahajalo, luna pa nama je osvetljevala sestop po zamrznjenih travah do melišča. Dve uri kasneje sediva v avtu in razmišljava kako z 39 km rezerve čez Vršič priti do pumpe na Jeseniški avtocesti. 


Komentarji

Bravo, deca!

Simon 3. januarja 2023

Komentiraj

Komentar

Ime