Alpinistični odsek Kamnik

Zeleniške špice. Foto: Sebastjan Čebular

Travnik – Črni Biser

Z Matijem stojiva pod Črno lepotico v desnem delu Travnika in se odločava kaj narediti. Tisti prvi raztežaj nama ne diši. Spremeniva plan in se odpraviva proti Črnemu Biseru.Dostopiva z Vršiča, dobri 2 uri hoje. Pod prvim raztežajem je še malo snega.

Za Biser sem slišal, da je izredno lepa smeri in to lahko sedaj tudi potrdim.

Smer ponudi malo krušljiv 2. raztežaj ostalo je super. Smer sva si začinila v tretjem raztežaju. Iz sidrišča greš navzgor, nato pa po očitni razčlembi proti desni. Kljub temu, da je v vrisu in skici jasno označeno se tega nisva držala, jaz pa sem pač zarinil. Malo višje sem videl dva klina povezana s kompletom. Nekdo je že zgrešil in izgleda obrnil. Sam pa sem šel še više po tanki poči. Vmes mi je uspelo ven potegniti nekaj malih kamenčkov, tako je bil prijem boljši in sem lahko zabil klin. Poskušam še naprej, pogledam sumljivo skalo v poči in jo seveda primem, ko pa sem jo dobro obremenil je vse skupaj počilo. S tiščanjem oprimka v steno in počasnim plazenjem navzdol mi uspe brez padca. Grem še enkrat gor primem ta oprimek in ga vržem dol. Spodaj je blato, očistim poklino in spet dol. Itak me je že dodobra navilo takrat se zaderem Matiju, da zategne. Po kratki pavzi porinem čez in desno v zajedo. Matiju uspe prosto. Če še kdo zgreši lahko pričakuje raztežaj težave VIII- očiščeno razpoko in dodaten klin.

Naprej je šlo kot po maslu. Večkrat sva se čudila kje vse je Franček zarinil in za vogalom kar ni bilo nobenega presenečenja. Res noro. Ostali težji raztežaji so dobro nabiti, nikakor pa to ne pomeni, da greš v smer brez malo ojačanega seta frendov. V smeri sva pustila dva klina. Pod steno pa magnezij vrečko. Če bo sreča jo najdem, drugače naj jo pa najditelj kar obdrži!

Velika stena in še ena velika mojstrovina Frančka, katero bi moral splezati vsak zagnan alpinist. Priporočam.

Z vrha sestopiva čez vrhove Mojstrovk, v uri in 20 sva pri avtu.

Žiga


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime