Alpinistični odsek Kamnik

Zeleniške špice. Foto: Sebastjan Čebular

Škarjeva varianta zgornjega stebra v Brani

Po dolgem času zopet odlično vreme za hribe…Med tednom se dogovorimo z Žanom (Šmitom) in Niko (Berlic), da bi opravljala izpitno turo za mlajšega pripravnika. Zato pokličem še Andreja (Slaka), da bomo lepo po navezah, kot se zagre in bomo lahko plezali izmenično, kot se za izpitno turo spodobi.

Andrej in Nika jo mahneta v Spodnji steber Brane.
Meni pa že nekaj let ne da miru Škarjeva varianta zgornjega stebra. In fino je, da se na izpitni turi vadi zabijanje klinov in nameščanje lastnega varovanja, zato je ta dokaj “neznana” smer prava izbira.  Običajno se na tečajih in izpitnih turah na “Sedlu” pleza le Spodnji, Zgornji steber, Zajeda in Šija. Dan prej vprašam še našo legendo na odseku, Bojča (Bojan Pollak), če je že plezal Škarjevo varianto, pa pravi, da ne. Tudi nekaj drugih eminentnih poznavalcev je še ni plezalo. In kot je slišati iz starih zgodb, da je skala kot ženska, da jo moraš “pošlatati”, da veš, kakšna je, je odločitev na dlani. 

Že prvi raztežaj je obetal dobro in lepo plezarijo. Skala je ves čas odlična in smer ne težavna. V prvih štirih raztežajih nisva našla nobenega klina ali sledov plezalcev. Zato sva za ponavljalce “žrtvovala” pet klinov. V petem raztežaju pa končno najdeva tri kline in raztežaj z oceno V-, ki je detajl smeri in to zelo lep. 
Zdi se nama, da je smer po krivici zapostavljena saj je precej lepša od spodnjega in zgornjega stebra. Skala je za ves čas zelo solidna, mestoma celo odlična. In če na izstopu v zadnjem raztežaju, ki je skupen z Zgornjim stebrom, izbereš še varianto, ki je v vodničku označena z V (A0), prosto V, dobiš v kompletu zelo lepo smer, kjer ni nobene gneče. 
Najbrž zato, ker ni bilo nobene konkretne fotografije ali skice in tudi klinov ne. 
Zato prilagava fotografijo z vrisanimi ključnimi podrobnostmi za ponavljalce. Vesela bova za povratne informacije o predhodnih ponovitvah in ocenah saj na netu ni zaslediti niti ene ponovitve. 

Predlagava, da jo mirno vključite na seznam smeri, ko boste na “Sedlu”… 


Komentarji

Komentiraj

Komentar

Ime