Alpinistični odsek Kamnik

Kamniške Alpe. Foto: Sebastjan Čebular

Nova smer v Brani – Skrito veselje

Pred 14. dnevi sem plezal po krivici nič plezano Škarjevo varianto zgornjega stebra v Brani. Smer se je izkazala za lepo, precej lepšo od stebrov. Ves čas pa mi je pogled uhajal proti desni, kjer je bilo videti dobro skalo in veliko možnosti prehodov. Treba je bilo počakati le še na vreme in prostega soplezalca…Po informacijah lokalnih poznavalcev, ki sem jih imel, tam še ni nihče plezal. Tudi v nobenem plezalnem vodniku tam še ni bilo smeri.  Prav tako nisem ničesar našel na internetu. V smeri nisva naletela na nobene sledi predhodnikov.  

Tako sva jo danes z Borisom Bodlajem mahnila na Kamniško sedlo, kjer sva v miru popila kavo in čaj ter ogledovala možnosti za vzpon. 

Dostop: Po markirani poti iz koče na Kamniškem sedlu proti Brani. Po 200 m zavijemo čez trave rahlo navzdol pod steno, čez melišče, kot za smeri Spodnji steber in Škarjeva varianta Zgornjega stebra. Takoj, ko pridemo čez melišče in se prvič dotaknemo stene pod razom, se začne smer. Še preden gremo po stečini okoli roba do Spodnjega stebra. Na vstopu je klin (PZS).

Sestop: Desno po travnati stečini proti Šiji in dol po markirani poti na Kamniško sedlo ali pa po Šiji na vrh Brane.

Oprema: Nekaj klinov, set zatičev in metuljev. 11 klinov je že v steni.

Opis:

1. raztežaj:

Od klina na vstopu naravnost navzgor po razu (vmes klin) ali tik ob njem 35 m do sidrišča (III).

2. raztežaj:

Tukaj pa pozor! Od sidrišča par metrov navzgor, nato pa rahlo proti desni, le par metrov, rahlo stran od raza, kjer se stena postavi pokonci. Tam je pod previskom klin.

(NE PREVEČ V DESNO, ne proti lažjemu svetu v desno, kjer je nekakšna votlinica, tam zadaj je že druga smer)!

Zaplezaš kar v na videz težko prehodno steno, levo navzgor (klin), 3 m čez rahlo previsno ploščo, po njej 2 m navzgor (V-), nato pa v desno 5m čez logičen prehod (varovanje z metulji) do lažjega sveta. Navzgor, rahlo proti levi,  v prijetni plezariji še 20 m do udobnega sidrišča, nekaj metrov pod rušjem (klin). Skala je vseskozi odlična.

3. raztežaj:

Udobno sidrišče zapustimo rahlo navzdol proti levi v grapo in čez njo (8 m) do pokončnega praga. Naravnost navzgor čez prag (8 m, IV, klin). Nato po lažjem svetu, po levo navzgor nagnjeni gredini še 20 m do sidrišča (dva klina, rdeč profilec in PZS klin).

4. Raztežaj:

Gredina (lažji svet) gre še naprej proti levi, ampak mi zavijemo nad sidriščem naravnost navzgor 20 m v steno. Plezarija je ves čas prijetna (IV, 20 m, vmes dva klina).  Nato pa levo na izrazit raz in po njemu navzgor še 15 m, dokler se le ta ne izteče v lažji svet, nekakšno polico. Tu se smer križa z zadnjim, najtežjim raztežajem Škarjeve variante (le ta gre v desno navzgor v zaprt kot in po poklini navzgor). Po polici pod zaporo gremo v levo čez prvo rušje pod pokončno steno (10 m), do sidrišča (klin PZS).

5. raztežaj:                                                                                        

Od sidrišča po izraziti poklini naravnost navzgor 8 m (varovanje z metulji) do klina. Še naprej po razu v levo do vrha 20 m, kjer pridemo do rušja. Tu se srečajo smeri Zgornji steber, Škarjeva varianta in Skrito veselje.

6. raztežaj: Izstopimo po eni izmed štirih izstopnih variant Zgornjega stebra (priporočava srednji dve varianti, saj sta najlepši z odlično skalo).

V smeri je ostalo 11 klinov za orientacijo. Skala je za Brano vseskozi zelo dobra, na ključnih mestih pa odlična, precej boljša, kot v obeh stebrih. 

Upam, da se bodo naveze sedaj le opogumile za plezanje Škarjeve variante in Skritega veselja, ko je na voljo fotografija z vrisanimi smermi in so v smereh tudi klini. Smeri so zares zelo primerne za plezanje s tečajniki in pripravniki, saj nudijo lepo, uživaško plezarijo, zmerne težavnosti. Za obe smeri potrebujete le nekaj klinov, set metuljev in zatičev.

Priporočava!

Če ne bo nobenih podatkov predhodnikov, predlagava, da se smer imenuje Skrito veselje.
Smer se je dolgo časa uspešno skrivala, midva pa sva bila zelo vesela…

Prvenstvena smer: Skrito veselje, 190 m, V-/III-IV

Prva plezala: Simon Kurinčič in Boris Bodlaj

Datum: 30. 6. 2023

Čas plezanja: 2 uri in pol


Komentarji

[…] dežja odšla v dolino 🙂 Zasledim, še, da je naveza iz AO Kamnik v petek preplezala  novo smer, pa si rečem nič greva pogledat, Steber bo pa za na konec če bo še vreme držalo. Z veseljem […]

Skrito veselje, 190 m, V-/III-IV in Steber Planjave - AO Tržič 4. julija 2023

Ja, drugi raztežaj je najtežji. Pod najtežjim prehodom je en klin (pod rahlo previsnimi ploščami), nato pa je treba v levo čez (2-3 m), malo gor, pa zopet desno 5 m (tukaj ni klinov, se da z metulji). Nato pa postane zopet lažje. Če sta šla preveč desno, sta morda prišla že v Zgornji steber....

Simon 4. julija 2023

Komentiraj

Komentar

Ime